Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jakobsen maakt in kermiskoers einde aan 'bizarre tijd'

Jakobsen maakt in kermiskoers einde aan 'bizarre tijd'

HEUKELUM (ANP) - Fabio Jakobsen vertrekt maandag met zijn ploeggenoten van Deceuninck - Quick-Step naar Italië voor een stage. In augustus brandt het wielerseizoen na de pauze vanwege de coronacrisis weer los en er moet op hoogte worden getraind. Maar eerst start de regerend Nederlands kampioen zondag in het Belgische Rotselaar in de Grote Prijs Vermarc, een kermiskoers die een einde maakt aan een wielerloze periode. Jakobsen heeft er zin in. "Het is niet de grootste koers van de wereld, maar wel de eerste na een bizarre tijd."

Zijn laatste wedstrijd - de GP Monseré - won de 23-jarige renner uit Heukelum. Het was 8 maart en de coronacrisis kondigde zich aan. "Je voelde dat er iets aan zat te komen, maar dat het zo lang zou duren voordat er weer gefietst kon worden had ik niet verwacht." Jakobsen, die zich in 2019 met twee ritzeges in de Ronde van Spanje definitief bij de wereldtop der sprinters voegde, hield de conditie op peil. "Het was vooral zaak mentaal fris te blijven. We wisten dat het seizoen, als het weer op gang zou komen, nog lang gaat duren."

De komende 2,5 week verblijft hij in een hotel op hoogte in Val di Fassa, van waaruit dagelijks de trainingsritten beginnen. "Ik zal wat meer op het vlakke trainen, maar moet wel elke dag weer de klim maken naar het hotel." In het najaar wacht hem de Ronde van Polen en later de Giro d'Italia. "Ja, natuurlijk zou ik graag de Tour rijden, maar die is dit jaar voor sprinters erg lastig. De Giro biedt zeker zes kansen. Logisch dat de ploeg mij daar laat starten."

Zeven overwinningen

Jakobsen manifesteerde zich snel in het profpeloton met zeven overwinningen in 2018. De bevestiging volgde vorig jaar met zeven zeges waaronder het Nederlands kampioenschap en de genoemde ritten in de Vuelta. Zijn zege op de slotdag in Madrid ziet hij als een voorlopig hoogtepunt. "Als sprinter ga je naar een grote ronde om ritten te winnen, maar ook om de bergen over te komen en na drie weken de koers af te sluiten. Die ritzege was mijn grootste prestatie."

Zondag stuurt hij zijn auto naar Rotselaar, waar hij nabij de teambus op een afgesloten terrein parkeert. "Dan omkleden in de bus en verder steeds zo veel mogelijk uit elkaars buurt blijven. Pers en publiek worden op afstand gehouden. Ik denk dat ze via Twitter moeten melden wie er heeft gewonnen."

Drukte

Vrees voor de drukte in het peloton heeft hij niet. "Iedereen zal het snel weer in de vingers hebben. Ik zal wel voorzichtig zijn. Het zijn geen standaardwedstrijden. Kermiskoersen worden vaak gebruikt om te trainen, renners vliegen erin zonder vorm van ploegentactiek."

Over het ingelaste NK, waar hij in augustus alsnog zijn titel verdedigt, is Jakobsen minder enthousiast. "Een soort geasfalteerde veldrit", noemt hij de wedstrijd met dertig rondjes op en rond de VAM-berg. "Als Mathieu van der Poel meedoet is hij de uitgesproken favoriet."

Meer uit Sport

Zwemster Steenbergen tweede op 200 vrij in Qualification Meet

ROTTERDAM (ANP) - Zwemster Marrit Steenbergen is bij de Rotterdam Qualification Meet als tweede geëindigd op de 200 meter vrije slag. De winnares van het brons op de 100 meter vrij bij de WK zwemmen afgelopen zomer in Fukuoka (Japan) tikte in de finale aan in 1.56,19. De Tsjechische Barbora Seemanova won in 1.55,59.

7 uur geleden
Bondscoach handbalsters: grote zege op Argentinië perfecte start

FREDERIKSHAVN (ANP) - Bondscoach Per Johansson van de Nederlandse handbalsters noemde de riante zege van 41-26 op Argentinië de perfecte start van het wereldkampioenschap. "In vele opzichten. Ik heb veel speelsters kunnen inzetten, veel speelsters zien scoren, veel spelposities gezien en veel doelpunten. We zaten in een goede flow. Het was een ideaal begin", zei de Zweed na afloop van het duel in het Deense Frederikshavn bij Viaplay.

8 uur geleden
Handbalsters openen WK met ruime zege op Argentinië: 41-26

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen begonnen met een ruime zege op Argentinië. Oranje won in het Deens Frederikshavn met 41-26. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Per Johansson al met 20-14.

9 uur geleden
Keepster Duijndam op tribune, Broch op de bank bij handbalsters

FREDERIKSHAVN (ANP) - Keepster Rinka Duijndam zit de eerste groepswedstrijd van de Nederlands handbalsters op het WK op de tribune. Bondscoach Per Johansson geeft in het duel donderdagavond met Argentinië de voorkeur aan Tess Lieder en Yara ten Holte.

11 uur geleden
KNSB: marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB verwacht dat als de vorst aanhoudt een marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond mogelijk is. Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens acht de kans echter groter op zondag. "Als er heel goede vorst is, ook overdag, dan zou de marathon zaterdagavond kunnen", zegt Muskens. Hij schat die kans op 25 procent. "De kans op een marathon op zondagochtend is 50 procent."

15 uur geleden
Organisatie Tour onthult meer etappeplaatsen voor 2025

LILLE (ANP) - De eerste drie etappes van de Ronde van Frankrijk in 2025 zijn bekend. In tegenstelling tot de vorige vijf Tours krijgen in dat jaar de sprinters weer eens de kans de eerste gele trui te pakken, zei Tourdirecteur Christian Prudhomme bij de presentatie.

15 uur geleden
Mondiale badmintonbond schort lidmaatschap Rusland op

LAUSANNE (ANP/RTR) - De internationale badmintonbond (BWF) heeft het lidmaatschap van de nationale badmintonfederatie van Rusland (NBFR) opgeschort. Daartoe is besloten nadat bleek dat de Russische bond de lidmaatschapsvoorwaarden had overtreden, zo meldt de BWF op de website.

16 uur geleden