Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jaguar Land Rover boekt verlies door chiptekort

Jaguar Land Rover boekt verlies door chiptekort

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Jaguar Land Rover heeft het afgelopen kwartaal verlies geboekt. Het wereldwijde chiptekort, dat de hele autosector plaagt, zat ook Jaguar flink dwars. De verkoop van de Britse autobouwer viel tegen omdat er veel minder voertuigen konden worden geproduceerd dan gepland.

Jaguar Land Rover, onderdeel van het Indiase Tata Motors, heeft drie fabrieken in het Verenigd Koninkrijk voor de assemblage van auto's. Daarvan lagen er eind april nog twee stil vanwege het tekort aan chips. Ook veel andere automerken hebben productie tijdelijk moeten stilleggen.

De autobouwer verwacht dat het chiptekort in het lopende kwartaal voor nog meer problemen gaat zorgen. "Het kan ertoe leiden dat de verkoop ongeveer 50 procent lager zal zijn dan gepland", schrijft Jaguar in een toelichting op de cijfers.

Verkoop

Jaguar Land Rover heeft bijna 85.000 voertuigen verkocht in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Dat waren er zo'n 30.000 minder dan gepland. Er werden wel veel meer auto's verkocht dan vorig jaar. Toen was de verkoop ingestort door de coronacrisis. In de afgelopen periode werden in Europa ruim twee keer zoveel voertuigen verhandeld en in het Verenigd Koninkrijk bijna drie keer zoveel.

JLR boekte in de drie maanden tot 30 juni een verlies van 44,5 miljard roepie, omgerekend ruim 500 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar werd nog bijna een miljard euro verlies geboekt.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

5 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

6 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

8 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

9 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

10 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

10 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

10 uur geleden