Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jaarrecord met 20.537 Covid-19-besmettingen op één dag in België

Jaarrecord met 20.537 Covid-19-besmettingen op één dag in België

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Met 20.537 meldingen van Covid-19-besmettingen is maandag in België het dagrecord van dit jaar bereikt. Dat maakte viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano bekend op een persconferentie van het Crisiscentrum in Brussel. Alleen op 27 oktober vorig jaar waren er meer besmettingen.

Tussen 9 en 15 november werden gemiddeld 11.254 besmettingen per dag vastgesteld, een stijging met 14 procent in vergelijking met de week ervoor, aldus Van Gucht. Dat is nog steeds minder dan tijdens de tweede coronagolf vorig jaar, toen het virus in de herfst krachtig toesloeg. "De piek was vorig jaar bovendien zeer kort, waarna de curve dankzij de lockdown zeer snel weer naar beneden ging. Met de beperktere maatregelen van vandaag valt te verwachten dat deze piek, wanneer we die uiteindelijk ook bereiken, veel trager zal gaan dalen."

Van Gucht wijst erop dat bij het totaal van vorige week donderdag 11 november werd meegeteld, een nationale feestdag in België waarop vrijwel alles dicht was. Op dergelijke dagen worden er meestal minder testen uitgevoerd. Als daar rekening mee wordt gehouden was er volgens de viroloog vorige week een toename van 25 procent van de besmettingen.

Geen lockdown

De snelste stijging van het aantal besmettingen is te zien in Vlaanderen, waar nog nooit zo veel besmettingen werden gemeld, aldus Van Gucht. In de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen worden ook de meeste Covid-19-patiënten in de ziekenhuizen opgenomen, goed voor 30 procent van alle ziekenhuisopnames in het land. De meeste besmettingen doen zich voor bij dertigers en veertigers.

Er liggen nu 2867 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 578 op de intensivecareafdelingen. Dat laatste is bijna een kwart meer dan de afgelopen week.

Vanaf zaterdag gelden in België weer strengere coronaregels, maar van een lockdown is geen sprake.

Meer uit Buitenland

Man die zichzelf in brand stak noemt het extreme daad van protest

NEW YORK (ANP/AFP) - De man die zichzelf in brand stak bij de rechtbank van het Trump-proces in New York, heeft een uitvoerige verklaring op internet gepubliceerd. Op het Amerikaanse onlineplatform Substack spreekt hij over een "extreme daad van protest om de aandacht te vestigen op een dringende en belangrijke ontdekking."

3 uur geleden
Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

NEW YORK (ANP/RTR) - Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten. Trump staat terecht omdat hij documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen, zou hebben vervalst.

4 uur geleden
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN toonden een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief was. Volgens The New York Times gaat het om een jongeman en gooide hij pamfletten in de lucht voordat hij zichzelf in brand stak.

5 uur geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

5 uur geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

6 uur geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

7 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

7 uur geleden