Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jaar na invoering zorgen over nieuwe inburgeringswet

Jaar na invoering zorgen over nieuwe inburgeringswet

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe inburgeringswet die ruim een jaar geleden is ingegaan, kent behoorlijk wat problemen in de uitvoering. Gemeenten zien "zeker" knelpunten in de wet, en cijfers van het ministerie van Sociale Zaken "lijken erop te duiden dat inburgeringsplichtigen later starten met hun inburgering dan gehoopt". In het eerste kwartaal van 2023 moet er een uitgebreidere analyse komen over hoe snel nieuwkomers inburgeren.

Op 1 januari 2022 ging de nieuwe inburgeringswet in, na een rommelige wetsbehandeling. Er waren grote zorgen over het nieuwe stelsel, dat meer nadruk bij de gemeenten legt en ervoor moet zorgen dat nieuwkomers snel inburgeren. Gemeenten begeleiden inburgeringsplichtigen bij hun inburgering. Per nieuwkomer wordt een persoonlijk plan (Plan Inburgering en Participatie) opgesteld, waarna de inburgering kan beginnen. Het is de bedoeling dat dat plan binnen tien weken wordt afgerond, "maar dit blijkt in de praktijk niet altijd haalbaar", aldus het ministerie tegen het ANP.

Dit komt volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten onder meer doordat statushouders (vluchtelingen die een verblijfstatus hebben gekregen) soms nog in een asielzoekerscentrum (azc) of tijdelijke woning terechtkomen voordat zij in een gemeente worden gehuisvest. "Op grote afstand van de gemeente is het een uitdaging" om voorbereidingen te treffen voor de inburgering.

Valse start

Als de doorstroom van statushouders uit asielzoekerscentra wel op gang komt en zij snel beginnen met de inburgering, vormt het tekort aan taaldocenten mogelijk een "kettingreactie", vrezen de gemeenten. Er is nu al sprake van een "groot tekort". Recent zijn de kwaliteitsborgen voor docenten die Nederlands als tweede taal aanleren versoepeld, maar het is nog niet duidelijk hoeveel soelaas dat biedt.

De koepelorganisatie wijst ook op de valse start van de nieuwe inburgeringswet. VNG benadrukt dat "de eerste vertraging direct is opgelopen. De gemeenten werden namelijk pas eind maart door DUO van juiste gegevens van inburgeringsplichtigen voorzien", zegt de koepelorganisatie tegen het ANP. "Het proces van het opleggen van de inburgeringsplicht is pas vanaf april gaan lopen en niet op 1 januari."

Meer vrijheid

Verder zijn er zorgen over de financiële steun aan statushouders: gemeenten willen meer vrijheid om hier eigen keuzes in te maken die beter aansluiten bij de individuele situatie van de inburgeraars. Die wens geldt ook voor de leefbaarheidstoets, die over het taalniveau van de inburgeraar gaat. Deze toets "geeft regelmatig een andere uitslag dan verwacht voor zowel asielstatushouders als gezinsmigranten".

VNG benadrukt wel "het doel en de richting" van de wet te steunen. Het nieuwe stelsel is bovendien een "lerend stelsel", aldus de belangenclub. De komende tijd moet met betrokken partijen worden gekeken waar aanpassingen in het stelsel nodig zijn.

Meer uit Binnenland

Nederland minder in trek bij buitenlandse studenten

DEN HAAG (ANP) - Het aantal buitenlanders dat naar Nederland komt om te studeren, stagneert. Dit collegejaar hebben bijna 52.000 mensen uit andere landen zich nieuw ingeschreven voor een studie in Nederland. Dat is maar 0,4 procent meer dan het vorige studiejaar. "De kleinste toename sinds 2007-08", constateert de organisatie Nuffic, die zich inzet voor internationalisering in het hoger onderwijs.

1 minuut geleden
Adviesraad pleit voor meer aandacht sociale klimaatgevolgen

DEN HAAG (ANP) - Overheden richten zich in hun klimaatbeleid te veel op het fysiek beschermen van mensen en hebben te weinig aandacht voor de sociale gevolgen van weersextremen zoals droogte, hittegolven en hevige neerslag. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een nieuw rapport.

2 uur geleden
Alle 280.000 tickets festival op de ring A10 vergeven

AMSTERDAM (ANP) - Alle 280.000 gratis tickets voor het festival op de ring A10 rond Amsterdam zijn vergeven. Dat meldt de organisatie, die ook erkent dat het bestelproces niet vlekkeloos verliep. De tickets voor het feest op 15 kilometer snelweg op 21 juni om het 750-jarig bestaan van de stad te vieren konden vanaf woensdag 10.00 uur worden besteld.

7 uur geleden
Geen aanwijzingen dat onschuldigen vastzitten door foute namen

DEN HAAG (ANP) - Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat onschuldige burgers vastzitten door fouten met namen van verdachten. Dat zegt staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) via een woordvoerder. "Of er gevallen zijn waarin veroordeelden hun straf ontlopen kan ik op dit moment niet met zekerheid zeggen."

8 uur geleden
Politieke onvrede in Zuid-Holland na rekenfout Belastingdienst

DEN HAAG (ANP) - Het vaststellen van de jaarstukken, normaal gesproken een formaliteit, heeft in de provincie Zuid-Holland tot discussie geleid door een rekenfout van de Belastingdienst. Recent bleek dat Zuid-Holland afgelopen jaar bijna 12 miljoen euro te veel aan provinciale wegenbelasting heeft ontvangen van de Belastingdienst. Dat moet worden verwerkt in de financiële cijfers over 2024, waardoor de accountant het jaarverslag vooralsnog niet heeft goedgekeurd.

9 uur geleden
Geld inzamelacties 'Efteling-uitje' gaat naar hulporganisaties

DEN HAAG (ANP) - Geld dat is gedoneerd omdat een uitje van azc-kinderen uit Sint Annaparochie werd afgeblazen, wordt verdeeld over enkele hulporganisaties en creatieve organisaties, maakte het Centraal Orgaan opvang asielzoekers woensdag bekend. Het gaat om bijna 200.000 euro.

9 uur geleden
Paul: niet voldoen aan EU-norm toegankelijkheid scholen is keuze

DEN HAAG (ANP) - Het is volgens staatssecretaris Mariëlle Paul (basis- en voortgezet onderwijs) een politieke keuze om geen geld vrij te maken om te voldoen aan Europese normen voor de toegankelijkheid van scholen. In een debat zei ze dat daar geen geld voor is en op een vraag van Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA bevestigde Paul (VVD) dat ze wel middelen vrij kan maken, maar ervoor kiest dat niet te doen.

9 uur geleden