Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jaar celstraf voor hoofdverdachten fipronilaffaire

Jaar celstraf voor hoofdverdachten fipronilaffaire

ZWOLLE (ANP) - De twee hoofdverdachten in de zogeheten fipronilaffaire zijn maandag veroordeeld tot ieder een jaar celstraf. De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert hebben de volksgezondheid in gevaar gebracht, zo oordeelt de rechtbank in Zwolle. Ze bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met fipronil, een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen.

Miljoenen eieren werden in de zomer van 2017 vernietigd toen het bestrijdingsmiddel erin was aangetroffen. De affaire is een van de grootste fraudes in de Nederlandse voedselindustrie, meldde het Openbaar Ministerie tijdens de twee zittingsdagen in maart. De schade voor de sector is eerder geschat op 75 miljoen euro.

Fipronil mag niet in de voedselketen gebruikt worden. "Door dat wel te doen, zonder onderzoek te doen naar wat er in hun schoonmaakmiddel zat, hebben de verdachten de kans aanvaard dat voor de volksgezondheid gevaarlijke middelen gebruikt worden", aldus de voorzitter van de rechtbank.

Bloedluis

Van de B. en IJ. bestreden vanaf 2016 met succes bloedluis in stallen. Bloedluizen zuigen bloed uit kippen en verzwakken de dieren. Hun Belgische leverancier Patrick R. mengde hun bestrijdingsmiddel Dega-16, maar wat er precies in zat begrepen de twee mannen niet. Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen, kregen ze argwaan.

Hun twee bedrijven ChickClean en ChickFriend moeten voorwaardelijke boetes betalen van elk 25.000 euro. Het opleggen van een onvoorwaardelijke boete vond de rechtbank niet passend, ook omdat de vorderingen van benadeelde pluimveehouders vele malen hoger zijn. Beide bedrijven zijn sinds de zomer van 2017 niet meer actief. Tegen het duo was twee jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist. De rechtbank komt lager uit, ook omdat de schade voor de verdachten en hun gezinnen groot is.

In de fipronilaffaire is niemand ziek geworden. Daarom doet de hoogte van de straf geen recht aan de feiten, vindt advocaat Aart van Voorthuizen die Van de B. bijstaat. Hij weet nog niet of zijn cliënt in hoger beroep gaat.

Meer uit Binnenland

Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

AMSTERDAM (ANP) - Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leghennen die buiten leven terwijl ze in werkelijkheid vaak verplicht opgehokt zitten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

1 uur geleden
Rode Kruis: mogelijk niet voor elke vluchteling dit weekend een bed

DEN HAAG (ANP) - Volgens het Rode Kruis dreigt dit weekend een situatie waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan opvangplekken in Nederland en roept gemeenten op om snel meer locaties te realiseren. Anders kan er een "onmenselijke situatie" ontstaan.

3 uur geleden
CJO roept op tot maatregelen tegen groeiende Jodenhaat

AMSTERDAM (ANP) - Het bestuur van het Centraal Joods Overleg (CJO) roept de overheid en bestuurders op om op te treden tegen de groeiende Jodenhaat in Nederland. "Ministerraad, overheid, bestuurders: neem eindelijk concrete maatregelen om de Joodse gemeenschap te beschermen", zeggen voorzitter Chanan Hertzberger en vicevoorzitter Hans Weijel van het CJO in een interview met De Telegraaf.

5 uur geleden
ANWB verwacht veel verkeer op de weg rond Pasen

DEN HAAG (ANP) - Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

5 uur geleden
Advies: Rijk moet lokaal klimaatbeleid beter in beeld krijgen

DEN HAAG (ANP) - De Rijksoverheid moet meer zicht krijgen op de lokale uitvoering van het klimaat- en energiebeleid, vindt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Een belangrijk deel van die uitvoering ligt bij gemeenten, provincies en waterschappen. Zij maken bijvoorbeeld plannen om woningen te verduurzamen en bepalen waar windmolens en zonneparken mogen komen. Voor de landelijke overheid is echter onduidelijk in hoeverre ze daarbij op schema liggen.

6 uur geleden
De Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

DEN HAAG (ANP) - Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) over een wetsvoorstel dat gemeenten middelen geeft om de energievoorziening in wijken te verduurzamen. In de Kamer bestaat onder meer bij PVV en BBB flinke weerstand tegen deze wet, omdat die in hun ogen dwingend is. Burgers zouden geen vrijheid hebben om zelf te kiezen. Ook zou de wet te snel komen.

7 uur geleden
Utrecht schrapt voor dit jaar ceremoniële activiteiten corps

UTRECHT (ANP) - Het in opspraak geraakte Utrechts Studenten Corps (USC) mag dit jaar geen ceremoniële activiteiten bij de gemeente Utrecht meer uitvoeren. Burgemeester Sharon Dijksma heeft dat het aan corps meegedeeld.

14 uur geleden