Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jaap van Zwedens New York Philharmonic mengt zich in racismedebat

Jaap van Zwedens New York Philharmonic mengt zich in racismedebat

NEW YORK (ANP) - Het New York Philarmonic, dat onder leiding staat van de Nederlandse dirigent Jaap van Zweden, neemt stappen om de gevolgen van institutioneel racisme binnen het orkest aan te pakken. Dat kondigt het orkest vrijdag aan ter gelegenheid van 'Juneteenth', de herdenkingsdag op 19 juni waarop Amerikanen stilstaan bij het einde van de slavernij. De wereldberoemde muziekinstelling stuurt alle medewerkers op cursus, begint een dialoogprogramma en gaat projecten opzetten om zwarte muzikanten, componisten en gemeenschappen vooruit te helpen.

"Wij beginnen met te erkennen dat we nog veel te leren hebben over de geschiedenis van het racisme in ons land, historisch, hedendaags, en in onszelf", staat in een verklaring van het New York Philarmonic. Het eerste onderdeel van een driestappenplan tegen rassenongelijkheid is een 'anti-racismetraining' voor bestuurders, orkestleden en personeel. "Dat geeft ons de handvatten om de schadelijke effecten van racisme te begrijpen, of het bewust is of niet, in onszelf en in onze instelling."

Ook gaat het orkest in gesprek met vertegenwoordigers van de zwarte gemeenschap "om oprechte en misschien moeilijke gesprekken te voeren". Het New York Philarmonic begint daarnaast met programma's om zwart talent en de zwarte gemeenschappen te bevorderen.

Lang proces

"Het zal een lang proces zijn, maar een dat onmiddellijk begint. Door het hele land erkennen instellingen in onze sector en daarbuiten het belang van een vast moment van bezinning", aldus New York Philharmonic, dat aankondigt voortaan elk jaar stil te staan bij Juneteenth. "Wij erkennen dat deze maatregelen eerder genomen hadden moeten worden, maar wij geloven dat het nooit te laat is om het juiste te doen."

In de Verenigde Staten is een debat over institutioneel racisme opgelaaid na de dood van de zwarte arrestant George Floyd. Hij kwam eind mei in de stad Minneapolis om het leven toen een witte politieagent zijn keel met de knie dichtdrukte. Daarop volgden wereldwijd protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Meer uit Buitenland

Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

15 minuten geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

19 minuten geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

2 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

2 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

3 uur geleden
Tsjechië koopt 24 F-35-straaljagers voor versterking luchtmacht

PRAAG (ANP/RTR) - Tsjechië gaat 24 straaljagers van het type F-35 kopen. Premier Petr Fiala kondigde woensdag aan dat de regering het plan heeft goedgekeurd om de moderne Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Hij wil met de F-35's de luchtmacht versterken, zodat die beter in staat is het NAVO-land te verdedigen.

4 uur geleden
Kyiv: Wagner-huurlingen weer actief aan het oostfront

KYIV (ANP/DPA) - Wagner-huurlingen zouden weer actief zijn in het oosten van Oekraïne. Volgens Ilja Jevlasj, woordvoerder van de Oost-Oekraïense strijdkrachten, is een groot deel van de huurlingen die naar Belarus waren verhuisd weer naar het front in Oekraïne getrokken.

4 uur geleden