Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

JA21: alleen steun voor Voorjaarsnota bij ander kabinetsbeleid

JA21: alleen steun voor Voorjaarsnota bij ander kabinetsbeleid

DEN HAAG (ANP) - JA21 vindt dat het kabinet bereid moet zijn om ander beleid te voeren op immigratie, klimaat en stikstof. Anders zal de partij niet meewerken aan nieuwe afspraken over de Voorjaarsnota, zeggen de fractievoorzitters Joost Eerdmans (Tweede Kamer) en Annabel Nanninga (Eerste Kamer). De coalitie heeft steun van een van de oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de senaat.

"We gaan niet tekenen bij het kruisje. We gaan onze huid heel duur verkopen hierin", aldus Nanninga voorafgaand aan een overleg met premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag over de begroting. "Die trein van Rutte gaat de verkeerde kant op", zegt Eerdmans. "We kunnen niet meer bouwen, we zitten op slot. Mensen kunnen niet meer vliegen straks, we jagen de boeren van het land af. Dat moet veranderen."

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben in de Eerste Kamer maar 32 zetels. Met de zeven zetels van de Fractie-Nanninga, zoals JA21 in de senaat formeel heet, zouden zij wel tot een meerderheid kunnen komen. Toch is er ook een alternatief denkbaar: samenwerking met de PvdA en GroenLinks, die goed zijn voor veertien zetels. Ook met die partijen gaan Rutte en Kaag deze woensdag om tafel.

Verschil maken

Eerdmans noemt de keuze waar de coalitie voor staat "cruciaal". "Gaan we linksaf of rechtsaf. Dat is de kans voor Nederland. We zijn zo groot in de Eerste Kamer dat we echt een verschil kunnen maken." Nanninga ziet de keuze "echt als een fundamenteel keerpunt in de koers van het kabinet". Haar partij is volgens haar "echt bereid om ook verantwoordelijkheid te nemen, eventueel concessies te doen. Maar het moet wel een andere kant op."

Na afloop van het gesprek gaf Eerdmans aan dat het duidelijk om een verkenning ging. Wel heeft hij aangedrongen op meer transparantie bij de gesprekken. Dinsdag zal de partij daarom opnieuw een verzoek om een debat steunen, waarin de inhoud van de gesprekken publiekelijk wordt besproken. "Als dit debat weer wordt geblokkeerd door de coalitiepartijen, heb ik gewaarschuwd voor het gevaar dat de deuren dichtgaan bij JA21." Eerdmans ziet graag dat er een "tussendebat" wordt georganiseerd over de stand van zaken. "Zo kan het kabinet aangeven hoe ze in de wedstrijd staan."

Meer uit Binnenland

Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

2 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

7 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

8 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

11 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

11 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

13 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

14 uur geleden