Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IUCN: ruim 44.000 dieren en planten met uitsterven bedreigd

IUCN: ruim 44.000 dieren en planten met uitsterven bedreigd

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 44.000 soorten dieren en planten op de hele wereld worden met uitsterven bedreigd. Dat is meer dan een kwart van alle soorten op aarde, blijkt uit de Rode Lijst die de internationale unie voor natuurbescherming IUCN maandag op de klimaatconferentie in Dubai heeft gepresenteerd. Een belangrijke oorzaak is klimaatverandering, aldus de IUCN.

De Rode Lijst wordt sinds 1963 bijgehouden. Het is 's werelds grootste lijst van de status van planten, dieren en schimmels. De lijst geldt als de belangrijkste bron voor het stellen van prioriteiten op het gebied van natuurbescherming en natuurbeleid.

Dit jaar is voor het eerst de status van zoetwatervissen beoordeeld. Daaruit blijkt dat 25 procent van alle zoetwatervissen wordt bedreigd met uitsterven. Behalve klimaatverandering zijn overbevissing, de opmars van invasieve exoten en vervuiling belangrijke oorzaken. "Deze achteruitgang is het duidelijkste bewijs van de schade die we hebben aangericht aan onze rivieren en meren", reageert Stuart Orr van natuurbeschermingsorganisatie WWF. "Zoetwatervis voorziet 200 miljoen mensen van voedsel. Het belang van zoetwatervis wordt altijd onderschat, terwijl de vis ook belangrijk is voor de economie."

Terugkeer algazel

In totaal staan 157.190 soorten op de Rode Lijst. Van de zoogdieren wordt 26 procent met uitsterven bedreigd. Dat geldt ook voor onder meer 41 procent van de amfibieën, 37 procent van de haaien en roggen, 36 procent van de koralen en 34 procent van de naaldbomen. Het goede nieuws is volgens de IUCN dat de algazel, een gehoornde antilope, in de Sahel-woestijn is teruggekeerd, nadat het dier eerder gold als uitgestorven. Het is in de afgelopen honderd jaar de vierde grote zoogdierensoort die succesvol is teruggekeerd. "Dat bewijst dat inspanningen voor natuurbescherming werken. Maar om die resultaten duurzaam te behouden, moeten we de met elkaar verbonden effecten van klimaatverandering en crises in de biodiversiteit daadkrachtig aanpakken", aldus Razan Al Mubarak, president van de IUCN.

Ook de saiga-antilope in Rusland en Kazachstan doet het weer beter, nadat die eerder de status van ernstig bedreigd had. WWF Nederland is betrokken bij projecten om de saiga's te redden en noemt het herstel "spectaculair". "Saiga-antilopes zijn al vaker bedreigd door massale jacht. Maar de diersoort veert nu terug door anti-stroperijmaatregelen, een verbod op legale jacht en bescherming van het leefgebied. Het is een magnifiek dier", aldus de natuurorganisatie.

Meer uit Binnenland

BAM 'heeft met grote droefheid kennisgenomen' van ongeluk Lochem

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM "heeft met grote droefheid kennisgenomen" van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem. "Dat hebben we ook intern via alle kanalen gedeeld", laat een woordvoerder van de onderneming weten. Maar hij "kan nog geen nadere informatie geven op dit moment" over onder meer de slachtoffers. "We kunnen op dit moment niet meer zeggen dan door de veiligheidsregio is medegedeeld."

2 minuten geleden
NS kampt met grote storing in systemen reisinformatie

UTRECHT (ANP) - De NS kampt met een grote technische storing in alle systemen voor de reisinformatie over het treinverkeer. Zowel op de vertrekborden op de stations als in de reisplanner wordt verouderde informatie weergegeven, zegt een woordvoerder van de NS.

7 minuten geleden
BAM heeft 'op dit moment' nog geen nadere info over ongeluk Lochem

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM "kan nog geen nadere informatie geven op dit moment" over de slachtoffers van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem. Dat laat een woordvoerder van de onderneming weten. "We kunnen op dit moment niet meer zeggen dan door de veiligheidsregio is medegedeeld."

24 minuten geleden
Lichaam geborgen van tweede slachtoffer brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Het lichaam van het tweede dodelijke slachtoffer van het brugongeluk in Lochem is geborgen. Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland tegen een ANP-verslaggever ter plaatse. Eerder woensdagmiddag was het lichaam van het andere slachtoffer al geborgen.

30 minuten geleden
Liquidatieproces Marengo, de feiten en cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Op 23 maart 2018 begon het Marengo-proces met de presentatie van kroongetuige Nabil B. In de bijna zes jaar daarna, volgden heftige en eerder onmogelijk geachte gebeurtenissen elkaar op. Op 27 februari 2024 is de uitspraak.

39 minuten geleden
Na bijna 6 jaar en 142 zittingsdagen uitspraak in Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Met de uitspraak van de rechtbank Amsterdam op 27 februari komt na bijna zes jaar een einde aan de geruchtmakende liquidatiezaak Marengo, die op meerdere fronten uniek te noemen is. Het megaproces heeft 142 zittingsdagen geduurd. Hoeveel pagina's het strafdossier heeft, laat zich volgens de rechtbank lastig tellen, maar zeker is dat het om tienduizenden pagina's gaat.

42 minuten geleden
Verdachten in Marengoproces berecht voor zes moorden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank doet op 27 februari na bijna zes jaar uitspraak in het liquidatieproces Marengo. De zeventien verdachten zouden deel uitmaken van een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor zes moorden, vier moordpogingen en het voorbereiden van liquidaties. Tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en vijf medeverdachten is een levenslange celstraf geëist.

43 minuten geleden