Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italië wint Eurovisie Songfestival, Nederland 23e

Italië wint Eurovisie Songfestival, Nederland 23e

ROTTERDAM (ANP) - Italië heeft zaterdagavond in Rotterdam Ahoy de 65e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. De Italiaanse rockgroep Måneskin kreeg in totaal 524 punten. Vooral het publiek stemde en masse op Italië. Frankrijk en Zwitserland eindigden op de tweede en derde plek. Nederland werd met Jeangu Macrooy 23e van de 26 deelnemende landen.

De top 10 wordt verder gevuld door IJsland, Oekraïne, Finland, Malta, Litouwen, Rusland en Griekenland.

De laatste keer dat Italië won is 31 jaar geleden. Toto Cutugno werd in 1990 eerste met Insieme 1992. De Italianen brengen hun totaal aan songfestivaloverwinningen nu op drie. Naast Cutugno won Gigliola Cinquetti met Non Ho l'Età in 1964.

Italië behoorde in 1956 tot de eerste deelnemers van het songfestival en was in de jaren daarna bijna altijd van de partij, tot de jaren negentig. In 2011 keerde het land na 14 jaar afwezigheid terug, toen direct als een van de grote geldschieters en werd de Big Four op het songfestival een Big Five. De andere grote landen zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

De Italianen presteerden na hun terugkeer opvallend goed met slechts twee plaatsen buiten de top 10. In 2019 zag het land de overwinning aan zijn neus voorbijgaan toen Mahmood tweede werd achter Duncan Laurence. Ook in 2011 werd de tweede plaats bereikt en in 2015 werd Italië derde.

Het is pas de tweede keer dat een Big Five-land het songfestival wint sinds de komst van de halve finales in 2004. Duitsland zorgde in 2010 voor de primeur.

Opvallender is haast dat Måneskin won met een rocknummer. In de 65-jarige historie van het songfestival wist 'rock' slechts één keer te winnen. In 2006 schreven de Finse monsters van Lordi de liedjeswedstrijd op hun naam.

Jeangu wist met Birth Of A New Age de vakjury's en kijkers thuis niet te overtuigen. De zanger kreeg van de vakjury's 11 punten en 0 punten van het publiek. De Utrechtse Stefania, die namens Griekenland meedeed, scoorde beter met haar tiende plaats.

Meer uit Binnenland

Verdachte moedermoord Almere volhardt in ontkenning

LELYSTAD (ANP) - De 55-jarige Richard van der L., verdacht van de moord op zijn 77-jarige moeder, heeft donderdag tijdens zijn proces bij de rechtbank in Lelystad volgehouden dat hij onschuldig is. "Ik vind het heel erg wat er gebeurd is, maar ik heb er echt niks mee te maken. Laten ze de echte dader zoeken."

5 minuten geleden
Twee doden bij verkeersongeval Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een verkeersongeval op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zijn in de nacht van woensdag op donderdag twee mensen om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Bij het ongeval was één auto betrokken.

49 minuten geleden
Advies: splits Waternet op in twee organisaties

AMSTERDAM (ANP) - Waternet, het waterbedrijf dat het complete waterbeheer in Amsterdam en omstreken verzorgt, moet worden opgesplitst in twee organisaties. Dat adviseren het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Ze melden dat er "een aantal grote uitdagingen" op het gebied van water en klimaat zijn, die vragen om "gerichtere aandacht op het gebied van drinkwatertaken en waterschapstaken".

1 uur geleden
Gewonde bij steekpartij op school in Venlo, verdachte aangehouden

VENLO (ANP) - De politie doet onderzoek naar een steekpartij bij een school in Venlo, donderdagochtend. Een verdachte is aangehouden. Het slachtoffer is voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis, meldt de politie op X. Beiden zijn leerlingen van de school.

2 uur geleden
Utrecht: straf van wedstrijd zonder publiek blijft staan

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht moet gewoon de eerste thuiswedstrijd in het nieuwe Eredivisieseizoen zonder publiek spelen. Die straf blijft staan, de kritiek van de clubleiding donderdag verandert daar niets aan. Dat zegt een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma. Hij wil niet ingaan op de uitlatingen van de club.

3 uur geleden
Politie ontmantelt internationaal ransomware-netwerk

DEN HAAG (ANP) - Bij een grote internationale operatie zijn meerdere botnets ontmanteld die een grote rol speelden in wereldwijde cybercriminaliteit. De afgelopen dagen zijn vier mensen aangehouden: drie in Oekraïne en een in Armenië. Over hun identiteit is niets bekendgemaakt.

3 uur geleden
Veel rook in Wezep door brand in loods met elektrische scooters

WEZEP (ANP) - In een loods in Wezep (Gelderland), waar zeker dertig elektrische scooters in staan, woedt een uitslaande brand. De veiligheidsregio waarschuwt dat er veel rook vrijkomt en adviseert omwonenden ramen en deuren dicht te houden.

3 uur geleden