Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italië versoepelt maatregelen, attracties in Rome weer open

Italië versoepelt maatregelen, attracties in Rome weer open

ROME (ANP/AFP) - In Rome hebben maandag toeristische attracties zoals het Colosseum en het Pantheon hun deuren weer geopend. In een groot deel van het land, waaronder de hoofdstad, mogen inwoners weer naar andere regio’s met een relatief lage infectiegraad. Daar mogen restaurants en cafés overdag ook weer klanten bedienen. Naar schatting bijna 300.000 van deze horecatenten - iets meer dan 80 procent van het totaal - kunnen daarvan profiteren.

Ook de Sixtijnse Kapel en het Vaticaanmuseum zijn weer open voor bezoekers, na een sluiting van 88 dagen. In veel van de culturele topattracties in Rome was het echter rustig, met soms meer medewerkers dan bezoekers. Buitenlandse toeristen zijn vrijwel afwezig.

De coronapandemie heeft Italië zwaar getroffen, met meer dan 2,5 miljoen besmettingen en ongeveer 85.000 overlijdens. Zondag kwamen er 11.252 besmettingen en 237 sterfgevallen bij.

Iets meer vrijheid

Gezondheidsminister Roberto Speranza maakte dan ook duidelijk dat de versoepeling "niet betekent dat het gevaar voorbij is" en riep op tot grote voorzichtigheid. Gezondheidsdeskundigen en ook Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben gewaarschuwd dat de versoepeling te vroeg zou kunnen komen.

In de zestien ‘gele’ regio’s hebben de inwoners iets meer vrijheid gekregen. De overige vijf regio’s - Sicilië, Sardinië, Puglia, Umbrië en Zuid-Tirol - blijven oranje. Dat houdt in dat bij de horeca alleen kan worden afgehaald en mensen zonder geldige reden in de buurt van hun huis moeten blijven. Musea zijn er gesloten.

In het hele land blijft een avondklok gelden vanaf 22.00 uur ’s avonds.

Meer uit Buitenland

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

2 minuten geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

1 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

1 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

3 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

3 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

4 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

5 uur geleden