Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italië trapt festiviteiten rond Dante-jaar af

Italië trapt festiviteiten rond Dante-jaar af

RAVENNA (ANP) - In Italië zijn zaterdag de festiviteiten begonnen ter ere van de zevenhonderdste sterfdag van de nationale dichter Dante Alighieri. President Sergio Mattarella kwam naar de stad Ravenna in de regio Emilia-Romagna waar het graf van Dante zich bevindt. De laatste rustplaats van de middeleeuwse dichter is gerenoveerd en weer te bezoeken.

De burgemeester van de stad, Michele de Pascale, stond tijdens de viering stil bij de veelzijdigheid van Dante. Volgens media sprak hij over "de theoloog, de historicus, de filosoof en de politicus" en over zijn rol als nationaal symbool dat vandaag de dag nog steeds erg belangrijk is voor Italianen.

De kunstenaar leefde van 1265 tot 1321. Zijn epos De goddelijke komedie beschrijft een fictieve wandeling door de drie rijken van het hiernamaals: de hel, het vagevuur en het paradijs. Het gedicht geldt als een van de belangrijkste werken in de wereldliteratuur. Het maakte van het Italiaans een literaire taal en heeft het denken en de verbeelding in Europa mede vorm gegeven.

In september staan ​​nog meer evenementen gepland in Ravenna. Vanaf dat moment wordt het Dante-jaar tot ver in 2021 ook op veel andere plaatsen in Italië gevierd.

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

12 minuten geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

24 minuten geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

3 uur geleden
Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet genoeg voorbereid op rampen

DEN HAAG (ANP) - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

4 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

6 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

6 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

7 uur geleden