Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italië krijgt 21 miljard euro uit EU-fonds voor coronaherstelplan

Italië krijgt 21 miljard euro uit EU-fonds voor coronaherstelplan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is akkoord met een tweede miljardenuitkering aan Italië uit het Europese coronaherstelfonds. Het gaat om 10 miljard euro in subsidies en 11 miljard aan gunstige leningen. Het land heeft voldaan aan alle 45 eisen over hervormingen en investeringen die het dagelijks EU-bestuur stelde in ruil voor het toekennen van de tweede tranche, aldus een woordvoerder. Vorig jaar kreeg het al het eerste deel van 24,9 miljard euro.

Italië is in absolute cijfers de grootste ontvanger van steun uit het herstelfonds dat de 27 regeringsleiders in 2020 kort na het uitbreken van de Covid-19-pandemie op poten zetten. Rome kan in totaal 191,5 miljard euro uit het fonds tegemoetzien, waarvan 68,9 miljard aan subsidies en 122,6 miljard aan gunstige leningen. Meer dan de helft van het geld moet aan klimaatmaatregelen en digitalisering worden besteed. Met de tweede storting, over uiterlijk vier weken, heeft Italië 45,9 miljard euro binnen.

Volgens de commissie zijn de afgesproken hervormingen en investeringen in Italië "in volle gang" en heeft het land alle tussentijdse doelen gehaald, onder meer op het gebied van hervorming van het openbaar bestuur, de belastingdienst en de gezondheidszorg. Het ambitieuze herstelplan werd onder premier Mario Draghi in elkaar gezet.

Fratelli d'Italia

In Brussel wordt met enige zorg afgewacht welke weg de nog te vormen nieuwe regering van Italië zal inslaan na de overwinning afgelopen weekend van de radicaal-rechtse partij Fratelli d'Italia (Broeders van Italië). De vrees bestaat dat Italië eenzelfde kant op zal gaan als Polen en Hongarije, twee lidstaten die het niet altijd even nauw nemen met de regels voor de rechtsstaat en het daardoor regelmatig aan de stok hebben met de commissie. Uitkering uit het coronaherstelfonds is gekoppeld aan het eerbiedigen van de rechtsstaat, een harde eis die premier Mark Rutte indertijd stelde.

Voorzitter Ursula von der Leyen gooide vrijdag olie op het vuur door te stellen dat Brussel "instrumenten" heeft om lidstaten die de rechtsstaat schenden aan te pakken. Dit werd in Rome opgevat als bemoeienis met de verkiezingen en een impliciete dreiging om EU-subsidies in te houden als Italië van het rechte pad af dreigt te dwalen.

Meer uit Financieel

Minister: Credit Suisse zou maandag niet hebben overleefd

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.

14 uur geleden
Deutsche Bahn: drukker in treinen in aanloop staking maandag

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.

15 uur geleden
Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij

BRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.

16 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

BERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

18 uur geleden
Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

1 dag geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

1 dag geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

1 dag geleden