Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italië keurt miljardensteun om energieprijzen te beteugelen goed

Italië keurt miljardensteun om energieprijzen te beteugelen goed

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse regering heeft een miljardensteunpakket om de stijgende energieprijzen te beteugelen goedgekeurd. De regering maakt 4,4 miljard euro vrij om bedrijven en consumenten te helpen, maakte premier Mario Draghi bekend. Met de maatregelen zouden ongeveer 5 miljoen gezinnen geholpen moeten zijn en blijft hun energierekening op het niveau van afgelopen zomer.

Voor het steunpakket hoeft het Italiaanse begrotingstekort niet groter te worden, zei Draghi vrijdag. Het geld komt met name van het belasten van energiebedrijven die door de hogere stroomkosten meer geld hebben weten te verdienen.

Het extra geld komt bovenop de 16 miljard euro die Italië al uitgaf sinds vorige zomer om de toen nog gestage groei van de energieprijzen te compenseren. Door de aantrekkende economieën wereldwijd is er sinds vorig jaar veel meer vraag naar gas. Door de inval van Rusland in Oekraïne en de daaropvolgende westerse sancties tegen Rusland zijn de energieprijzen nog verder gestegen.

Maatregelen

Vrijdag werd bekend dat Italië, Spanje, Portugal en Griekenland willen dat de Europese Unie maatregelen neemt om consumenten te beschermen tegen de hoge energieprijzen. De landen pleitten voor een limiet op de gasprijzen en gezamenlijke opslag van aardgas. Ook willen ze samen energie inkopen om betere prijzen te kunnen afdwingen.

Draghi wil dat er tijdens de Europese top volgende week in Brussel "concrete maatregelen op tafel komen om alle lidstaten te beschermen". Zijn ideeën voor het aanpakken van de energiecrisis stuitten tijdens de top in Versailles eerder deze maand op weerstand van Nederland en Duitsland, aldus ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

De Europese Commissie denkt dat de EU al in 2027 geen aardgas en andere fossiele brandstoffen uit Rusland meer nodig heeft. Rusland is nu nog goed voor 45 procent van het gas dat de unie invoert en levert ook olie en kolen. Binnen een jaar kan de EU af van twee derde van het gas dat ze van Rusland betrekt, zei Eurocommissaris Frans Timmermans eerder.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

7 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

10 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

11 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

11 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

14 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

1 dag geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden