Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italië grijpt in na 'illegale' verkoop dronemaker aan China

Italië grijpt in na 'illegale' verkoop dronemaker aan China

ROME (ANP/AFP) - De Italiaanse politie is een dronebedrijf binnengevallen dat via een illegale route zou zijn opgekocht door Chinese staatsbedrijven. De onderneming specialiseert zich in de productie van militaire drones en daar hoopten de Chinezen naar verluidt hun voordeel mee te doen.

Aanklagers in het noordelijke Pordenone concludeerden dat een bedrijf uit Hongkong in 2018 voor een opvallend hoog bedrag een meerderheidsbelang had genomen in de Italiaanse onderneming. Dat dronebedrijf is niet bij naam genoemd, maar zou contracten hebben gehad met het Italiaanse ministerie van Defensie.

Achter het bedrijf in Hongkong zouden twee "belangrijke staatsbedrijven in China" schuilgaan. De politie zegt dat de Italiaanse droneproducent niet is gekocht als investering. De aankoop zou uitsluitend bedoeld zijn geweest om technologische informatie te bemachtigen over de productie van onbemande toestellen.

De politie zegt dat de autoriteiten niet waren geïnformeerd over de aankoop, zoals wettelijk verplicht was. Drie Italiaanse en drie Chinese managers worden verdacht van het overtreden van de regels, zoals de wetgeving die strategisch belangrijke bedrijven moet beschermen.

Meer uit Financieel

Aandacht voor verzekeraar NN op Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar NN Group. De verzekeraar werd door de kenners van investeringsbank AlphaValue/Baader op de kooplijst gezet. Beleggers verwerken daarnaast nog het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield zoals verwacht het rentetarief ongewijzigd. De beleidsmaker van de Fed gaven daarbij aan dit jaar maar één renteverlaging te voorzien. In maart gingen ze nog uit van drie renteverlagingen dit jaar. Voor 2025 worden wel meer verlagingen van het rentetarief voorzien.

55 minuten geleden
Belgische bierbrouwers hadden in 2023 een historisch slecht jaar

BRUSSEL (ANP) - Belgische bierbrouwers hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Zowel de binnenlandse bierconsumptie als de export daalde vorig jaar sterk, meldt branchevereniging Belgische Brouwers, met leden als AB InBev (Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Stella Artois), Duvel en Grimbergen.

56 minuten geleden
Inkomsten songwriters VS bedreigd door Spotify-bundel met boeken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse muzieksector is niet blij met de toevoeging van luisterboeken op Spotify. Een Amerikaanse brancheorganisatie voor de muziekuitgeverijsector heeft een klacht ingediend bij de concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) omdat Spotify luisterboeken aanbiedt aan abonnees, waardoor liedjesschrijvers lagere royalty's krijgen van de muziekstreamingsdienst.

1 uur geleden
OpenAI verdubbelt omzet naar 3,4 miljard dollar, volgens topman

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, is op weg om zijn jaaromzet te verdubbelen naar 3,4 miljard dollar. Dat heeft topman Sam Altman tegen het personeel gezegd, aldus persbureau Bloomberg en technieuwsite The Information.

1 uur geleden
Meerderheid voor goedkeuring megabeloning, zegt Tesla-topman Musk

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla lijkt opnieuw in te stemmen met de megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk. Dat zei de topman van de elektrische autofabrikant woensdagavond laat in de Verenigde Staten. Ook blijkt volgens Musk uit de voorlopige resultaten dat de resolutie om Tesla's formele vestigingsplaats van Delaware naar Texas te verplaatsen met een "grote marge" zal worden aangenomen.

2 uur geleden
Nederlandse bedrijven weer naar EK na boycot WK in Qatar

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven zijn dit jaar weer volop aanwezig bij het EK in Duitsland. Na de beslissing in 2022 om het WK in Qatar te laten schieten, reizen vaste KNVB-sponsors als ING en Albert Heijn dit jaar weer met zakelijke relaties af naar de wedstrijden van Oranje.

3 uur geleden
Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

9 uur geleden