Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italianen sluiten ook gascontract met Egypte

Italianen sluiten ook gascontract met Egypte

ROME (ANP) - Het Italiaanse olie- en gasconcern Eni heeft een overeenkomst met Egypte gesloten om meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit het Noord-Afrikaanse land te importeren. Met het nieuwe leveringscontract hoopt Italië, dat 30 procent van de aandelen van Eni bezit, minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland.

Het Egyptische staatsgasconcern EGAS belooft Eni 3 miljard kubieke meter lng te verkopen voor gebruik in Italië of elders in Europa. Eerder tekende premier Mario Draghi een overeenkomst met Algerije om Italië bijna 50 procent meer gas uit dat land te laten importeren. Eni hoopt ook meer gas op te pompen in Libië.

Italië is na Duitsland de grootste importeur van aardgas van de Europese Unie, meldt het Amerikaanse energieagentschap EIA. In 2016 importeerde het land zo'n 65 miljard kubieke meter aardgas.

Egypte is een relatief kleine speler op de mondiale markt voor lng. Het land was in 2019 goed voor ongeveer 1 procent van alle lng ter wereld. De Egyptische regering verwacht dat de overeenkomst met Eni ervoor zorgt dat de productie en export van lng groeit. Eni en EGAS ontginnen samen gasvelden in Egypte en zoeken naar nieuwe bronnen in de Nijldelta, de Middellandse Zee en de Westelijke Woestijn.

Meer uit Financieel

Reuters: VS willen verkoopban op software Russisch cyberbedrijf

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering wil de verkoop van software van het Russische cybersecuritybedrijf Kaspersky Lab in de Verenigde Staten verbieden. De hechte banden van het bedrijf met de Russische overheid zouden voor de VS een te groot risico zijn, meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde.

8 minuten geleden
Recordorder voor Duitse wapenfabrikant Rheinmetall

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - Rheinmetall heeft een order van 8,5 miljard euro binnengesleept, de grootste ooit voor de Duitse wapenfabrikant. Het bedrijf gaat in opdracht van het Duitse leger artilleriemunitie produceren. Een deel daarvan gaat naar Oekraïne en ook Nederland, Estland en Denemarken ontvangen munitie.

16 minuten geleden
Miljoenenboete voor aanprijzen Chinese auto's als 'Made in Italy'

ROME (ANP/BLOOMBERG) - Een klein Italiaans autobedrijf, DR Automobiles, moet een boete van 6 miljoen euro betalen omdat het ten onrechte auto's die in China zijn gemaakt, als Italiaanse wagens heeft bestempeld. Dit is in strijd met de zogenaamde 'Made in Italy'-wet.

20 minuten geleden
ASMI en Van Lanschot Kempen vergroten koerswinst op hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf ASMI en bank Van Lanschot Kempen eindigden donderdag met nog grotere koersstijgingen na hun sterke openingswinsten en hoorden daarmee bij de winnaars op Beursplein 5. ASMI dankt de koersstijging aan positieve analistenrapporten van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America.

23 minuten geleden
Franse hotels klagen Airbnb aan om oneerlijke handelspraktijken

LISIEUX (ANP/AFP) - Verschillende Franse hotels hebben een rechtszaak aangespannen tegen Airbnb. Het verhuurplatform wordt van oneerlijke handelspraktijken beschuldigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet innen van toeristenbelasting of het plaatsen van advertenties die niet voldoen aan de regels voor het verhuren van woningen. De hotels eisen een schadevergoeding van ruim 9 miljoen euro.

2 uur geleden
AI-chipbedrijf Nvidia zet opmars voort op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Nvidia zette donderdag de opmars voort op de aandelenbeurzen in New York, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag. Nvidia werd dinsdag al 3,5 procent meer waard en kreeg er nu 2,5 procent bij. De ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) profiteert van de sterke opmars van AI en is inmiddels het waardevolste bedrijf ter wereld. Dinsdag bereikte Nvidia al een beurswaarde van ruim 3,3 biljoen dollar en haalde daarmee Microsoft en Apple in.

2 uur geleden
Ook Greenchoice rekent kosten voor terugleveren zonnestroom

ROTTERDAM (ANP) - Greenchoice gaat net als meerdere andere energieleveranciers kosten in rekening brengen voor de hoeveelheid stroom die klanten met zonnepanelen terugleveren aan het net. Op die manier wil de energieleverancier zijn klanten stimuleren om zonne-energie direct te verbruiken.

3 uur geleden