
Italiaanse parlement stemt in met overheidsbegroting voor 2025
ROME (ANP/BLOOMBERG) - Het Italiaanse parlement heeft goedkeuring gegeven aan de overheidsbegroting van 2025. Er waren nog maar enkele dagen te gaan voor de jaarwisseling, waardoor dit een overwinning lijkt voor premier Giorgia Meloni. De senaat keurde de begroting voor volgend jaar zaterdagmiddag goed met 112 stemmen voor van de 181 aanwezige leden.
Meloni en de Italiaanse minister van Financiën Giancarlo Giorgetti hebben een pakket samengesteld dat kiezers tevreden moet stellen met belastingverlagingen. Dit betekent wel dat het langer duurt voordat de overheidsfinanciën weer in lijn zijn met de begrotingsvoorschriften van Brussel.
De regering is van plan het begrotingstekort volgend jaar terug te brengen tot 3,3 procent van de totale omvang van de Italiaanse economie. Als het goed is moet het cijfer dan in 2026 onder het door de Europese Unie gestelde maximum van 3 procent komen.
Staatsschuld
De staatsschuld zal naar verwachting tot 2026 blijven stijgen, deels door kostbare bouwsubsidies van de overheid. Die subsidies staan ook wel bekend als de "superbonus". Meloni schafte ze bij haar aantreden af, maar ze drukken nog steeds op de overheidsfinanciën.
De Italiaanse cijfers zijn niet zo slecht als die van andere grote EU-landen. Frankrijk is niet van plan zijn enorme begrotingstekort van 6,1 procent vóór 2027 onder de 3 procent van de totale omvang van zijn economie te brengen. Duitsland dat weliswaar de begrotingsnormen niet overschrijdt, heeft wel een economie die dit jaar is gekrompen en naar verwachting ook in 2025 amper zal verbeteren. De Italiaanse economische groei is eveneens vertraagd, maar zal volgens het Italiaanse statistiekbureau in 2024 nog 0,5 procent en volgend jaar 0,8 procent bedragen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
3 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten voeren vanaf 1 augustus een importheffing van 35 procent in op een deel van de producten uit Canada. Dat heeft president Donald Trump de Canadese premier Mark Carney laten weten in een brief, die hij publiceerde op Truth Social.
1 uur geledenAPELDOORN (ANP) - Het aantal autodiefstallen is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. Volgens nieuwe cijfers van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) gaan criminelen steeds geraffineerder te werk. Ook verdwijnen er vaker auto's naar Afrikaanse landen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag hoger geëindigd. Beleggers leken de ontwikkelingen rond de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump van zich af te schudden. Ze verwerkten daarnaast onder meer positieve resultaten van Delta Air Lines.
10 uur geleden