Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italiaanse media melden hartelijk gesprek Meloni en Draghi

Italiaanse media melden hartelijk gesprek Meloni en Draghi

ROME (ANP/AFP) - De winnaar van de Italiaanse parlementsverkiezingen, Giorgia Meloni, heeft volgens Italiaanse media een heel hartelijk telefoongesprek gehad met premier Mario Draghi. De twee zouden over de opvolging en economische prioriteiten hebben gepraat. De conservatieve en nationalistische Meloni wordt mogelijk de eerste vrouwelijke premier van Italië.

Er zijn in Europa grote zorgen over het economische beleid van de aanstaande regeringsploeg dat mogelijk zou afwijken van het beleid van de EU. Volgens mediaberichten zou Meloni weliswaar ook uitgebreid met een directielid van de ECB, Fabio Panetta, hebben gesproken, mogelijk om hem voor de post minister van Financiën te polsen.

Meloni is met haar partij Fratelli d'Italia verreweg de grootste winnaar geworden binnen het rechtse blok dat gezamenlijk een comfortabele meerderheid in beide kamers van het parlement heeft gekregen. Ze kreeg ruim een kwart van de stemmen (26 procent) en haar rechtse partners in het blok samen circa 18 procent. In de Italiaanse Tweede Kamer heeft het blok daarmee 237 van de 400 zetels verworven en in de Senaat 115 van de 200, meldden de media. De rechtse partners in het blok, Matteo Salvini en Silvio Berlusconi, waren lange tijd toonaangevende leiders, maar opereren nu in de schaduw van de 45-jarige Meloni.

Alliantie centrumlinks

De alliantie van centrumlinks heeft zondag bij de verkiezingen een grote nederlaag geleden en moet het stellen met slechts 84 zetels in het lagerhuis en 44 in de Senaat. De Democratische Partij is in deze alliantie met 19 procent van de stemmen de belangrijkste en nu de voornaamste oppositiepartij tegen een eventuele rechtse regering Meloni.

De in 2009 opgerichte succesvolle protestpartij M5S, de Vijfsterrenbeweging, heeft nog de stem van ruim 15 procent van de kiezers weten te krijgen en staat nu op 52 zetels in de Tweede Kamer en 28 in de Eerste. De M5S is de grootste partij in heel het uiterste zuiden van Italië, inclusief Napels en Sicilië, en is de tweede op Sardinië.

Meer uit Politiek

Betrokkenen: geheimhouding Bijlmervliegramp leidt tot wantrouwen

AMSTERDAM (ANP) - Dat openbare informatie van het archief over de Bijlmervliegramp nog geheim wordt gehouden, leidt tot wantrouwen van burgers richting de overheid. Dat zeggen onder meer Ineke van Gent, voorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI), en Pieter Omtzigt vrijdag bij de presentatie van het ACOI-rapport over de Bijlmervliegramp.

6 minuten geleden
Lijst kabinet met grond en panden voor asielopvang naar provincies

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft een lijst opgesteld met grond en gebouwen van het Rijk, die kunnen worden gebruikt voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. Daarover hebben demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en de ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdagochtend overleg gehad, zei Van der Burg voor de ministerraad. Die lijst gaat vrijdag naar de commissarissen van de Koning.

56 minuten geleden
Ollongren kijkt ook naar Nederlandse Patriots voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Defensie onderzoekt of het samen met andere landen een Patriot-systeem naar Oekraïne kan sturen, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Dat is noodzakelijk volgens haar omdat er niet zoveel van die systemen zijn.

1 uur geleden
Yeşilgöz vindt dat onderhandelende partijen eruit moeten komen

DEN HAAG (ANP) - VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet eruit moeten komen. "Ik vind dat het land daar recht op heeft en dat we die verantwoordelijkheid moeten pakken", zei Yeşilgöz vrijdagochtend na vertrek bij de informateurs.

1 uur geleden
Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in

DEN HAAG (ANP) - De wet die de sluiting van het Groningenveld regelt, gaat vrijdag al in. Eerder werd gesproken over 1 mei. De koning heeft de wet woensdag ondertekend, nadat de Eerste Kamer dinsdag tegen middernacht voor definitieve sluiting van het gasveld had gestemd.

23 uur geleden
Yeşilgöz geërgerd over tweet Wilders: 'dit moet echt ophouden'

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz is niet te spreken over een tweet van Geert Wilders, die daarin demissionair staatssecretaris Eric van der Burg beschreef als een "eng mannetje". Ook hoopte hij dat Van der Burg "snel opkrast". Wilders tweette dat, omdat de staatssecretaris in een debat zijn blijdschap had uitgesproken dat er geen kabinet-Wilders 1 gaat komen.

1 dag geleden
Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

1 dag geleden