Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italiaanse hulpdiensten vinden slachtoffers na aardverschuiving

Italiaanse hulpdiensten vinden slachtoffers na aardverschuiving

CASAMICCIOLA (ANP/DPA/RTR) - De hulpdiensten op het Italiaanse eiland Ischia hebben zondag zes overleden slachtoffers gevonden na de verwoestende storm en aardverschuiving van zaterdag, melden Italiaanse media. Daarmee komt het dodental op zeven. Vijf mensen worden nog vermist, de zoektocht in het rampgebied wordt voortgezet. Dertien mensen zijn gewond geraakt.

Reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt, maar door de modderstromen en de harde wind is het eiland moeilijk begaanbaar. Zo'n 150 brandweerlieden, 220 politieagenten en vrijwilligers zijn aan het werk om de ravage op te ruimen en de vermisten te vinden. Ze maken daarbij onder meer gebruik van drones. Ook zoeken duikers naar mensen tussen alle modder die de zee in is gestroomd. De kracht van de stromen was zo groot dat ook auto's en delen van gebouwen de zee in zijn gesleurd.

Zaterdag was al bevestigd dat een 31-jarige vrouw om het leven was gekomen, die een winkel had op het eiland. Zondag vonden de reddingswerkers zes andere slachtoffers, onder wie een jong meisje dat volgens de hulpdiensten 5 of 6 jaar oud was. Twee van de gevonden lichamen moeten nog uit de modder worden gehaald, meldt persbureau ANSA. Speurhonden zijn mogelijk een achtste slachtoffer op het spoor.

Dichtbevolkt

Het kleine maar dichtbevolkte Ischia ligt voor de kust van Napels. De aardverschuiving ontstond door plotselinge hevige regenval bij de stad Casamicciola. Zeker tien gebouwen zijn ingestort en honderd mensen kwamen vast te zitten. Nog eens tweehonderd mensen kregen het advies om te evacueren omdat ook in hun buurt instortingsgevaar was.

De regering in Rome heeft zondag de noodtoestand voor Ischia uitgeroepen. Dat was nodig om geld vrij te maken voor de geleden schade. In eerste instantie is 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodhulp en opruimwerkzaamheden.

Zaterdag was enige tijd onduidelijk hoeveel doden de aardverschuiving had veroorzaakt. Minister van Infrastructuur Matteo Salvini meldde al gauw dat acht mensen het niet hadden overleefd, maar zijn collega van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi zei later dat er nog geen doden waren bevestigd. Later op de avond komen de regionale autoriteiten met een officieel dodental.

Meer uit Buitenland

Biden roept in State of the Union op tot politieke samenwerking

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn tweede State of the Union-toespraak, de jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement, opgeroepen tot samenwerking. "We konden samenwerken in het vorige Congres", richtte hij zich specifiek tot Republikeinse parlementariërs. "Er is geen reden dat we niet ook kunnen samenwerken in dit Congres en consensus kunnen vinden op belangrijke onderwerpen."

33 minuten geleden
Ruim 8100 doden in Turkije en Syrië door aardbevingen

ANKARA (ANP/DPA) - Het aantal doden in Turkije en Syrië door de zware aardbevingen van maandag is gestegen tot 8164. In Turkije zijn dinsdag 5894 doden geteld, melden de autoriteiten. In buurland Syrië zijn volgens het ministerie van Gezondheid en hulpverleners zeker 2270 mensen omgekomen, van wie ruim 1220 in de door rebellen gecontroleerde gebieden aan de grens met Turkije.

2 uur geleden
NYT: agent deelde foto van mishandelde Tyre Nichols

MEMPHIS (ANP) - Een van de politieagenten die in Memphis Tyre Nichols aanhielden en mishandelden, heeft met zeker vijf mensen een foto gedeeld van de zwaar toegetakelde zwarte Amerikaan terwijl die geboeid tegen een politieauto zat. Onder de ontvangers waren twee andere agenten en een burgermedewerker van het politiekorps, schrijft The New York Times op basis van politiedocumenten. Nichols (29) overleed drie dagen na zijn aanhouding.

2 uur geleden
VS: China wees telefoontje over neergehaalde ballon af

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft zaterdag tevergeefs geprobeerd te bellen met zijn Chinese collega Wei Fenghe, nadat de Amerikaanse luchtmacht de vermoedelijke Chinese spionageballon uit de lucht had geschoten. Een woordvoerder van het Pentagon zei dinsdag dat China niet reageerde op het verzoek voor een telefoongesprek tussen beide ministers.

4 uur geleden
Nederlands reddingsteam haalt 3 mensen levend onder puin vandaan

HILVERSUM (ANP) - Drie mensen zijn in het rampgebied in Turkije levend onder het puin vandaan gehaald door het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR, meldt het reddingsteam.

6 uur geleden
Dodental aardbevingen Turkije en Syrië ruim 7300

ANKARA (ANP/AFP) - In Turkije en Syrië zijn volgens officiële cijfers inmiddels zeker 7300 doden geteld, na de zware aardbevingen maandag. Het gaat om 5434 slachtoffers in Turkije en zeker 1872 in Syrië.

9 uur geleden
Dodental aardbevingen Turkije en Syrië opgelopen tot boven 6000

ANKARA (ANP/AFP) - In Turkije en Syrië zijn 6200 doden geteld na de zware aardbevingen van maandag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat ervan uit dat dit cijfer nog fors zal stijgen. In Turkije alleen gaat het om 4544 doden en bijna 27.000 gewonden.

11 uur geleden