Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italiaanse ex-premier Berlusconi vrijgesproken van omkoping

Italiaanse ex-premier Berlusconi vrijgesproken van omkoping

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi is vrijgesproken van het omkopen van een getuige in een rechtszaak rond seks met een minderjarige prostituee in 2013. Het geldt als een opsteker voor de 85-jarige politicus, die met een slechte gezondheid kampt.

Berlusconi was ervan beschuldigd dat hij de pianist Danilo Mariani had omgekocht om te liegen in het proces. Berlusconi werd destijds vervolgd voor het betalen voor seks met de 17-jarige Marokkaanse nachtclubdanseres Karima El Mahroug. Die is in Italië vooral bekend onder haar artiestennaam Ruby Rubacuori (de Hartendief).

Berlusconi, leider van de centrumrechtse partij Forza Italia, werd in de zaak over de seks uiteindelijk vrijgesproken. Hij pleitte onschuldig in het daaropvolgende proces van omkoping. Berlusconi is erg opgelucht en tevreden, aldus zijn advocaat na de uitspraak van de rechtbank in de Toscaanse stad Siena. Berlusconi wordt echter nog berecht voor twee soortgelijke gevallen van vermeende omkoping door rechtbanken in Rome en Milaan.

Veroordeling en opnames

Mariani was in mei door de rechtbank van Siena veroordeeld tot twee jaar cel wegens zijn leugens tijdens het oorspronkelijke proces, waar hij zei dat Berlusconi's lichamelijke contact met zijn vrouwelijke gasten alleen maar het schudden van handen was geweest. Hij is nu wel vrijgesproken van het aannemen van steekpenningen.

Berlusconi is herhaaldelijk in een ziekenhuis opgenomen geweest nadat hij in september vorig jaar corona had opgelopen. Dat leidde ook tot schorsingen van de processen. Donderdag vloog hij naar Brussel voor een bijeenkomst van Europese centrumrechtse leiders.

Een rechtbank bevond Berlusconi oorspronkelijk schuldig aan het betalen voor seks met El Mahroug, die als destijds 17-jarige voor de Italiaanse wet als minderjarig gold. Hij kreeg zeven jaar gevangenisstraf opgelegd. Het vonnis werd in 2014 vernietigd door een hof van beroep, dat oordeelde dat er geen bewijs was dat Berlusconi de leeftijd wist.

Meer uit Buitenland

Rechtszaak Trump tegen nicht mag doorgaan van rechter

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump een rechtszaak kan aanspannen tegen zijn nicht Mary Trump. Volgens de oud-president zou zij informatie aan The New York Times hebben verstrekt voor een artikel uit 2018 over zijn belastinggeschiedenis.

2 uur geleden
Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR/AFP) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag gevonden. Alle vier zijn nog in leven. Dat heeft president Gustavo Petro bekendgemaakt. "Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden verloren zijn gegaan in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden", schreef Petro op Twitter.

4 uur geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

9 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

10 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

12 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

13 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

13 uur geleden