Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italiaanse anticorona-tsaar verdacht van verduistering miljoenen

Italiaanse anticorona-tsaar verdacht van verduistering miljoenen

ROME (ANP/AFP) - De Italiaanse topfunctionaris die de Italiaanse strijd tegen het coronavirus leidde, heeft mogelijk miljoenen euro's verduisterd bij de aankoop van Chinese mondkapjes. Tegen Domenico Arcuri, die in de media de anticorona-tsaar wordt genoemd, loopt ook een onderzoek voor ambtsmisbruik.

Aanklagers hebben de voormalige regeringscommissaris ondervraagd. Hij zou zelf al lang om een gesprek hebben gevraagd "om definitief licht te werpen op wat er is gebeurd", aldus zijn kantoor.

Het onderzoek richt zich op contracten die het kantoor van Arcuri heeft gesloten met drie Chinese bedrijven voor de levering van meer dan 800 miljoen maskers voor bijna 1,3 miljard euro, aan het begin van de pandemie in maart en april vorig jaar. Aanklagers vermoeden dat de deals tot stand zijn gekomen door een groep Italiaanse tussenpersonen, onder wie een voormalige journalist die wordt beschreven als een vriend van Arcuri. Ze zouden samen zo'n 77 miljoen euro aan illegale provisies hebben opgestreken.

De journalist had voortdurend contact met Arcuri terwijl de deal werd gesloten. Italiaanse media, die gerechtelijke bronnen citeren, zeggen dat de twee duizenden telefoontjes en berichten hebben uitgewisseld. De politie liet de Chinese maskers in beslag nemen omdat de meesten niet zijn goedgekeurd en mogelijk een gevaar vormen. Het is niet duidelijk hoeveel ervan werden gebruikt of nog zijn opgeslagen.

De Italiaanse politie voor financiële misdrijven maakte het onderzoek in februari bekend, maar noemde Arcuri niet als een van de verdachten. Het kantoor van Arcuri zei destijds dat hij slachtoffer was geworden van zwendel. Arcuri was een van de eerste functionarissen die door premier Mario Draghi werd ontslagen toen die in februari aantrad.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Paus: Europa ontduikt verantwoordelijkheid in migrantencrisis

ATHENE (AFP/DPA/ANP) - Als het gaat om het opnemen van migranten, zou Europa een "motor van solidariteit" moeten zijn. In plaats daarvan is Europa "geblokkeerd en ongecoördineerd, verscheurd door nationalistisch egoïsme" en wordt er tijd gerekt, zei paus Franciscus tijdens een gesprek met politieke en diplomatieke autoriteiten in Athene.

3 uur geleden
Dode bij uitbarsting vulkaan Semeru op Java

JAKARTA (ANP/RTR/DPA) - Bij een nieuwe uitbarsting van de actieve vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java is zaterdag zeker één dode gevallen. Meer dan veertig mensen hebben brandwonden opgelopen, zeggen de plaatselijke autoriteiten. Door de eruptie worden lava en grote wolken as uitgestoten. Omwonenden zijn op de vlucht geslagen.

3 uur geleden
Merkel roept in laatste video op tot solidariteit tegen corona

BERLIJN (DPA/ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste wekelijkse videoboodschap opgeroepen tot solidariteit en vaccinaties in de strijd tegen het coronavirus. Ze wordt volgende week naar verwachting opgevolgd na zestien jaar het land te hebben geleid.

3 uur geleden
VS: Rusland plant begin 2022 massaal offensief in Oekraïne

WASHINGTON DC (ANP/AFP) - Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met ruim 175.000 troepen, meldt The Washington Post op basis van een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten en gesprekken met anonieme bronnen.

4 uur geleden
Cookeilanden melden eerste besmetting met coronavirus

AVARUA (ANP/AFP) - De Cookeilanden hebben zaterdag hun eerste coronabesmetting gemeld. De kleine eilandnatie in de Grote Oceaan was een van de laatste landen op de wereld waar het coronavirus nog niet was waargenomen.

5 uur geleden
Voortvluchtige ouders van schoolschutter Michigan opgepakt

OXFORD (ANP/AFP/RTR) - De ouders van de schoolschutter in de Amerikaanse staat Michigan zijn zaterdag aangehouden nadat ze als voortvluchtigen waren aangemerkt. James en Jennifer Crumbley worden verdacht van dood door schuld.

5 uur geleden
Mexicaanse autoriteiten halen 210 migranten uit vrachtwagen

MEXICO-STAD (ANP/DPA) - De Mexicaanse autoriteiten hebben 210 migranten uit een vrachtwagen gehaald. In de laadruimte zaten volwassenen en kinderen van verschillende nationaliteiten. De bestuurder is aangehouden, meldt immigratiedienst INM.

6 uur geleden