Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italiaanse anticorona-tsaar verdacht van verduistering miljoenen

Italiaanse anticorona-tsaar verdacht van verduistering miljoenen

ROME (ANP/AFP) - De Italiaanse topfunctionaris die de Italiaanse strijd tegen het coronavirus leidde, heeft mogelijk miljoenen euro's verduisterd bij de aankoop van Chinese mondkapjes. Tegen Domenico Arcuri, die in de media de anticorona-tsaar wordt genoemd, loopt ook een onderzoek voor ambtsmisbruik.

Aanklagers hebben de voormalige regeringscommissaris ondervraagd. Hij zou zelf al lang om een gesprek hebben gevraagd "om definitief licht te werpen op wat er is gebeurd", aldus zijn kantoor.

Het onderzoek richt zich op contracten die het kantoor van Arcuri heeft gesloten met drie Chinese bedrijven voor de levering van meer dan 800 miljoen maskers voor bijna 1,3 miljard euro, aan het begin van de pandemie in maart en april vorig jaar. Aanklagers vermoeden dat de deals tot stand zijn gekomen door een groep Italiaanse tussenpersonen, onder wie een voormalige journalist die wordt beschreven als een vriend van Arcuri. Ze zouden samen zo'n 77 miljoen euro aan illegale provisies hebben opgestreken.

De journalist had voortdurend contact met Arcuri terwijl de deal werd gesloten. Italiaanse media, die gerechtelijke bronnen citeren, zeggen dat de twee duizenden telefoontjes en berichten hebben uitgewisseld. De politie liet de Chinese maskers in beslag nemen omdat de meesten niet zijn goedgekeurd en mogelijk een gevaar vormen. Het is niet duidelijk hoeveel ervan werden gebruikt of nog zijn opgeslagen.

De Italiaanse politie voor financiële misdrijven maakte het onderzoek in februari bekend, maar noemde Arcuri niet als een van de verdachten. Het kantoor van Arcuri zei destijds dat hij slachtoffer was geworden van zwendel. Arcuri was een van de eerste functionarissen die door premier Mario Draghi werd ontslagen toen die in februari aantrad.

Meer uit Buitenland

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

PRAAG (ANP) - Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

4 uur geleden
Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

RESTON (ANP/RTR) - Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

8 uur geleden
VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering. Blinken deed zijn uitspraken in een toespraak voor de liberale Amerikaanse lobbygroep J Street, die zich in Washington inzet voor een tweestatenoplossing in Israël.

10 uur geleden
Ook Shanghai versoepelt coronamaatregelen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese miljoenenstad Shanghai versoepelt maandag zijn coronabeleid. Een negatieve testuitslag is vanaf dan niet meer verplicht voor het openbaar vervoer en openbare locaties zoals parken en toeristische attracties.

16 uur geleden
Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

JAKARTA (ANP/RTR/DPA) - De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

16 uur geleden
Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

MANAMA (ANP/AFP) - Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

16 uur geleden
Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

19 uur geleden