Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israëlische regering stemt in met lockdown van drie weken

Israëlische regering stemt in met lockdown van drie weken

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische regering heeft zondagavond ingestemd met een nieuwe lockdown, die drie weken gaat duren en ook nog in een belangrijke vakantieperiode valt. Premier Benjamin Netanyahu zei op tv dat het besluit nodig was om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De maatregel gaat vrijdag in, vlak voor Rosj Hasjana, het Joodse Nieuwjaar.

Tijdens de lockdown mogen de Israëliërs niet verder dan 500 meter van hun huis komen. Wel kunnen ze eventueel naar hun werk, maar daarvoor gelden restricties. Scholen en winkels gaan dicht, maar supermarkten en apotheken blijven open. De publieke sector draait door maar met minder personeel. Ook non-gouvernementele kantoren en bedrijven hoeven de deuren niet te sluiten zolang ze maar geen klanten ontvangen.

Bijeenkomsten in overdekte ruimtes worden beperkt tot maximaal tien personen, buiten mogen twintig mensen samenkomen met voldoende afstand tot elkaar. "Ik weet dat deze maatregelen een hoge prijs vragen aan ons allen. Het wordt niet de vakantie die we gewend zijn. En we kunnen het zeker niet gaan vieren met onze verspreid wonende familieleden", aldus Netanyahu "De gezondheidszorg heeft de rode vlag gehesen. Dat dwong de regering tot actie".

Sinds eind augustus stijgt het aantal nieuwe coronabesmettingen in Israël verontrustend. Zondag kwamen er ruim duizend infectiegevallen bij. Een dag eerder waren dat er nog meer dan 4000. In totaal hebben al meer dan 150.000 Israëli het virus opgelopen. Ruim 1100 patiënten overleden aan de gevolgen.

De minister van Volkshuisvesting Yaakov Litzman wachtte het kabinetsbesluit niet af en stapte op uit protest tegen de afkondiging van een tweede landelijke lockdown. Litzman is lid van de ultraorthodoxe partij Torah Judaïsme. Het land opnieuw op slot doen, getuigt volgens hem niet van respect voor Joodse feestdagen. Ook de viering van Jom Kipoer, de belangrijkste joodse religieuze feestdag die 27 september begint, wordt hard getroffen.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

5 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

5 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

6 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

7 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

7 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

8 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

9 uur geleden