Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israëlische premier ontmoet Poetin en biedt aan te bemiddelen

Israëlische premier ontmoet Poetin en biedt aan te bemiddelen

MOSKOU/JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Naftali Bennett heeft zaterdag in Moskou een ontmoeting gehad met de Russische president Vladimir Poetin om de Oekraïne-crisis te bespreken. Volgens zijn woordvoerder bood Bennet tijdens de ontmoeting aan te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Het is onduidelijk hoe Poetin daarop heeft gereageerd.

Israël is de thuisbasis van een aanzienlijke groep immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie. Tegelijkertijd is het zich bewust van de militaire steun van Moskou aan president Bashar al-Assad in buurland Syrië, waar Israël regelmatig militaire doelen van Iran en Hezbollah aanvalt. Dat maakt communicatie en een goede relatie met Moskou voor Israël essentieel. Al is het alleen maar om te voorkomen dat Russische en Israëlische troepen elkaar per ongeluk beschieten.

Bennett sprak later telefonisch met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, waarop hij naar Berlijn reisde voor gesprekken met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Voor zijn vlucht naar Moskou had de Israëlische premier nog met de Franse president Emmanuel Macron gesproken. Die lichtte hem in over zijn eigen gesprekken met Poetin.

Derde overlegronde

Donderdag bood ook de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman aan als bemiddelaar op te treden. Bin Salman deed die suggestie in een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Ook de Turkse president Erdogan heeft meermaals aangeboden te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Turkije heeft goede betrekkingen met beide landen en wil dat zo houden. Zondag spreekt Erdogan telefonisch met Poetin.

Vrijdag gaf Oekraïne aan internationale bemiddeling te zoeken voor de gesprekken met Rusland over het beëindigen van de vijandelijkheden. "We vertrouwen de Russische Federatie helemaal niet", verklaarde een adviseur van Zelenski volgens Oekraïense media.

Maandag staat een derde overlegronde gepland tussen Rusland en Oekraïne. De gesprekken zullen waarschijnlijk opnieuw in Belarus zijn omdat Rusland andere landen afwijst.

Meer uit Buitenland

VS en Oekraïne tekenen veiligheidsdeal voor tien jaar

FASANO (ANP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden hebben een veiligheidsovereenkomst getekend met een looptijd van tien jaar. Volgens de tekst is de overeenkomst bedoeld als een stap in de richting van een Oekraïens NAVO-lidmaatschap. De overeenkomst werd getekend in de marge van de G7-top in Italië.

20 minuten geleden
Scholz begroet plan voor miljardenleningen aan Oekraïne

BARI (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft een initiatief van de G7 om Oekraïne aan tientallen miljarden te helpen begroet als "een duidelijk teken aan het adres van president Vladimir Poetin". Volgens Scholz is diens plan de oorlog voort te zetten net zo lang tot de bondgenoten van Oekraïne de hulp aan Oekraïne stoppen. Dat plan is nu mislukt volgens Scholz met de toezegging van circa 46 miljard euro. Hij sprak tijdens de topconferentie van de G7 in Zuid-Italië.

1 uur geleden
Lidstaten EU verlengen bescherming Oekraïense vluchtelingen

LUXEMBURG (ANP) - De Europese ministers van asiel- en migratiezaken hebben donderdag ingestemd met de verlenging van de bescherming voor Oekraïense vluchtelingen met nogmaals een jaar. "Zolang er bommen in Oekraïne vallen, is de situatie daar niet veilig", zei de Belgische staatssecretaris Nicole de Moor (Asiel en Migratie) na afloop van de vergadering van EU-ministers.

1 uur geleden
Hooggerechtshof VS verwerpt zaak anti-abortusactivisten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een zaak verworpen waarin anti-abortusactivisten, waaronder artsen, poogden om toegang tot een abortuspil te bemoeilijken. De uitspraak is een opsteker voor de regering van president Joe Biden, die juist wil dat het middel makkelijk te verkrijgen is.

3 uur geleden
Rusland beschuldigd van inmenging presidentsverkiezingen Moldavië

CHISINAU (ANP/RTR) - Rusland zou proberen de presidentsverkiezingen in Moldavië komende oktober te beïnvloeden, stelt een groep westerse landen. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada beschuldigen de Russen ervan desinformatie en onlinepropaganda in Moldavië te verspreiden.

4 uur geleden
Zelensky aangekomen bij G7-top in Italië

FASANO (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is gearriveerd in het Italiaanse Fasano. Daar vindt een tweedaagse top van de G7 plaats. Hij werd ontvangen door de Italiaanse premier Giorgia Meloni.

5 uur geleden
Journalist Gershkovich beschuldigd van spionage voor CIA

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Russische aanklagers beschuldigen de vastgezette Amerikaanse journalist Evan Gershkovich officieel van het verzamelen van geheime informatie over een Russische tankfabriek voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Zij concluderen dat na onderzoek en hebben de zaak overgedragen aan de rechtbank.

5 uur geleden