Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israëlische ministers: regering valt bij afzien van aanval Rafah

Israëlische ministers: regering valt bij afzien van aanval Rafah

JERUZALEM (ANP/DPA) - De uiterst rechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft zondag gewaarschuwd dat hij de regering van premier Benjamin Netanyahu ten val zal brengen als een geplande militaire grondaanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook wordt afgeblazen.

Er wordt momenteel in Egypte gesproken over een nieuw staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van een deel van de gijzelaars die Hamas nog vasthoudt. Een bestand is volgens Smotrich een "vernederende capitulatie en verleent de nazi's een overwinning ten koste van honderden heldhaftige soldaten die in de strijd zijn gesneuveld", schreef hij op sociale media. De minister noemt Hamas regelmatig nazi's.

Mocht Netanyahu het bevel intrekken om Rafah, waar zich volgens Israël nog bataljons van Hamas bevinden, binnen te vallen, dan heeft een regering onder zijn leiding "geen bestaansrecht meer".

Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir sloot zich zondag bij Smotrich aan. Op X herplaatste hij een bericht dat hij eerder in januari plaatste: "Roekeloos akkoord = ontmanteling van de regering."

Meer uit Buitenland

Egypte sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël bij ICJ

CAÏRO (ANP/DPA) - Egypte gaat zich formeel aansluiten bij de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Dat meldt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Israël wordt beschuldigd van het schenden van het Genocideverdrag met zijn acties in de Gazastrook.

22 minuten geleden
Nieuwe president wil haar land niet langer Noord-Macedonië noemen

SKOPJE (ANP/AFP) - De nieuwe president van Noord-Macedonië, Gordana Siljanovska-Davkova, heeft in haar inaugurele toespraak op zondag haar land "Macedonië" genoemd. De officiële naam van het land is sinds 2018 Noord-Macedonië.

33 minuten geleden
Tientallen doden en vermisten op Sumatra door overstromingen

JAKARTA (ANP/AFP) - Op het Indonesische eiland Sumatra zijn minstens 34 mensen omgekomen door plotselinge overstromingen. Huizen, wegen en moskeeën raakten beschadigd. Zeker zestien mensen zijn nog vermist, melden lokale autoriteiten. Lokale reddingswerkers, politie, soldaten en vrijwilligers zoeken naar de vermisten.

1 uur geleden
Opnieuw zware gevechten in uiterste noorden van Gazastrook

JABALIA (ANP/AFP/RTR) - In Jabalia, enkele kilometers ten noorden van Gaza-Stad, wordt hevig gevochten tussen Israël en Hamas, melden zowel het Israëlische leger als Hamas. Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag luchtaanvallen uitgevoerd boven de stad en stuurt zondag nieuwe tanks naar Jabalia. Daarmee wil het voorkomen dat Hamas zich in het gebied kan hergroeperen.

2 uur geleden
Rusland: doden nadat Oekraïense raket woonblok in Belgorod raakt

BELGOROD (ANP/RTR) - Een deel van een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, is ingestort nadat het werd geraakt door een stuk van een Oekraïense raket, melden Russische persagentschappen. Volgens gouverneur Vjatsjeslav Gladkov zijn bij de aanval minstens twee mensen gedood en liggen er mogelijk nog meer mensen onder het puin. Persbureau Reuters had eerder zeven doden gemeld.

3 uur geleden
Meer dan 35.000 mensen omgekomen in Gaza door oorlog met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - 35.034 inwoners van Gaza zijn omgekomen sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober vorig jaar uitbrak, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. In die periode raakten 78.755 anderen gewond. In de afgelopen 24 uur kwamen 63 mensen om het leven in de Gazastrook.

4 uur geleden
Buitenlandse media over songfestival: meest beladen editie ooit

MALMÖ (ANP) - Buitenlandse media berichten een dag na de finale van het Eurovisie Songfestival nog volop over de competitie. De winst van de Zwitserse inzending Nemo staat centraal in de berichtgeving, maar er is ook aandacht voor de onrust rond de Israëlische kandidaat Eden Golan en de diskwalificatie van Joost Klein.

5 uur geleden