Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israëlische buitenlandminister in Egypte voor vredesoverleg Gaza

Israëlische buitenlandminister in Egypte voor vredesoverleg Gaza

CAÏRO (ANP/AFP) - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi is zondag in Caïro aangekomen om met zijn Egyptische ambtsgenoot Sameh Shoukry een permanente wapenstilstand tussen Israël en Hamas te bespreken. Het is het eerste formele bezoek van een Israëlische buitenlandminister aan Egypte in dertien jaar tijd.

"We zullen een permanente wapenstilstand met Hamas en een mechanisme om humanitaire hulp te verstrekken, bespreken, en we zullen het hebben over de wederopbouw van de Gazastrook", zegt Ashkenazi op Twitter. Volgens de minister is de regering daarnaast "volledig toegewijd" aan het terughalen van Israëlische gevangenen in Gaza. Israël en Hamas hebben al langer plannen om Israëlische en Palestijnse gevangenen uit te wisselen.

Egypte speelde een cruciale rol bij het onderhandelen over een wapenstilstand tussen Israël en Hamas eerder deze maand, waardoor een eind kwam aan elf dagen van aanvallen.

Hamas-leider

Israël en Hamas bestookten elkaar met raketten en bommen nadat er in Jeruzalem rellen waren uitgebroken omdat Palestijnen in Arabisch Oost-Jeruzalem weer plaats zouden moeten maken voor Joodse kolonisten. Door de Israëlische bombardementen zijn volgens de autoriteiten 248 mensen in de Gazastrook gedood, in Israël zijn twaalf mensen gedood door raketten van Hamas.

Egyptische veiligheidsfunctionarissen hebben zondag aan persbureau AFP bevestigd dat ook Hamas-leider Ismail Haniyeh naar Caïro komt voor gesprekken. Ook zal het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst Abbas Kamel naar Israël afreizen.

Meer uit Buitenland

Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

1 uur geleden
Rusland: 'deep state' VS verborg Bidens mentale gesteldheid

MOSKOU (ANP) - Rusland stelt dat de ware mentale gesteldheid van de Amerikaanse president Joe Biden steeds beter duidelijk wordt, nu hij zich donderdag weer versprak en de Oekraïense Volodymyr Zelensky verwarde met de Russische Vladimir Poetin. De Amerikaanse "deep state" en media zouden Bidens toestand lang verborgen hebben gehouden, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

3 uur geleden
Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

5 uur geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

7 uur geleden
Raad van Europa maant Griekenland te stoppen met pushbacks

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Griekenland opnieuw opgeroepen te stoppen met pushbacks van illegale immigranten, zowel op land als in bootjes op zee. Ook moet Griekenland de leefomstandigheden en de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra drastisch verbeteren, stelt de Europese mensenrechtenorganisatie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

7 uur geleden
Vier migranten omgekomen bij oversteekpoging Kanaal

PARIJS (ANP/AFP) - Vier migranten zijn omgekomen bij hun poging vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over te steken. Zij zaten met tientallen anderen op een boot die kapseisde, meldt de Franse kustwacht. 63 anderen werden levend uit het water gehaald.

8 uur geleden
Meer dan 60 vermisten na aardverschuiving Nepal

KATHMANDU (ANP/AFP/RTR) - In Nepal worden zeker 63 mensen vermist nadat twee bussen vrijdag door een aardverschuiving werden meegesleurd in een rivier. Het aantal vermisten ligt mogelijk hoger, omdat de kans bestaat dat chauffeurs onderweg passagiers hebben opgepikt.

9 uur geleden