Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israëlisch veiligheidskabinet zondag bijeen

Israëlisch veiligheidskabinet zondag bijeen

JERUZALEM (ANP/DPA) - Het veiligheidskabinet van Israël wil zondag de eventuele gevolgen bespreken van de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani door het Amerikaanse leger. Volgens Israëlische media zijn kringen rond regeringsleider Benjamin Netanyahu bezig met voorbereidingen voor het geval dat Iran wraakacties zal uitvoeren op Israëlische doelwitten.

De Israëlische televisie berichtte vrijdagavond dat de VS Israël blijkbaar hadden geïnformeerd over de moord op Soleimani. Algemeen wordt aangenomen dat de informatie enkele dagen voor de aanval was doorgegeven.

"Woensdagavond was er een telefoongesprek tussen Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo", aldus een verslaggever van Channel 13. "Het was het tweede gesprek in twee dagen." Het is echter onduidelijk of er concrete informatie is overgebracht.

Stormachtige regio

Donderdag voor zijn vertrek naar Griekenland zei Netanyahu: "We weten dat onze regio stormachtig is, er gebeuren veel dramatische dingen. Wij zijn waakzaam en volgen de gebeurtenissen nauw en staan voortdurend in contact met onze grote vriend de Verenigde Staten." Hij benadrukte dat zijn land "achter alle stappen staat die de VS zetten en het volledige recht van de VS om zichzelf en zijn burgers te verdedigen".

Netanyahu waarschuwt herhaaldelijk voor een Iraans expansiebeleid in het Midden-Oosten en beschuldigt Teheran er al jaren van dat het in het geheim kernwapens wil bouwen, ondanks het nucleaire akkoord van 2015. De Israëlische luchtmacht valt regelmatig Iraanse doelen aan in de regio om zo te voorkomen dat zijn aartsvijand zijn militaire invloed in het naburige Syrië verder uitbreidt. Het uiteenvallen van Israël en de "bevrijding van Palestina" maken al veertig jaar deel uit van de doctrine van het buitenlands beleid van de Islamitische Republiek. Netanyahu classificeert Iran als "de grootste bedreiging voor het bestaan van Israël".

Vorige maand zei het hoofd van de Israëlische generale staf, Aviv Kochavi, dat Israël zich moet voorbereiden op de mogelijkheid van een beperkte confrontatie met Iran. Hij verweet het Westen zich niet te verzetten tegen het agressieve expansiebeleid van Teheran in de regio.

Meer uit Buitenland

Gevechten Soedan gaan door na verlenging wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/RTR) - In de Soedanese hoofdstad Khartoem wordt dinsdag opnieuw gevochten, ondanks dat de strijdende partijen een wapenstilstand hebben verlengd die erop gericht is humanitaire hulp mogelijk te maken.

11 minuten geleden
Aantal gewonde NAVO-militairen in Kosovo loopt op

ZVECAN (ANP/AFP) - Zeker dertig NAVO-militairen zijn maandag gewond geraakt bij botsingen tussen Servische demonstranten en de politie in het noorden van Kosovo, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Elf Italiaanse en negentien Hongaarse militairen raakten gewond. Eerder werd er nog van 25 gewonden gesproken. Het gaat vooral om botbreuken en brandwonden.

17 minuten geleden
Voorzitter klimaattop liet Wikipedia aanpassen voor groener imago

LONDEN (ANP) - Het team van de voorzitter van de aankomende klimaattop heeft Wikipediapagina's bewerkt om hem een duurzamer imago te geven, hebben de Britse krant The Guardian en het Center for Climate Reporting ontdekt. Sultan al-Jaber is zowel de baas van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten als de klimaatgezant van het land. De klimaattop (COP28) is dit jaar in de VAE.

2 uur geleden
Rechtbank Japan: niet toestaan homohuwelijk is tegen de grondwet

NAGOYA (ANP/RTR/AFP) - Dat Japan huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet toestaat, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank bepaald. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe stap naar huwelijksgelijkheid in het Oost-Aziatische land.

3 uur geleden
Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. Een adviseur van de Oekraïense president ontkent dat Kyiv bij het incident betrokken is.

5 uur geleden
Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

9 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

15 uur geleden