Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israëlisch veiligheidskabinet zondag bijeen

Israëlisch veiligheidskabinet zondag bijeen

JERUZALEM (ANP/DPA) - Het veiligheidskabinet van Israël wil zondag de eventuele gevolgen bespreken van de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani door het Amerikaanse leger. Volgens Israëlische media zijn kringen rond regeringsleider Benjamin Netanyahu bezig met voorbereidingen voor het geval dat Iran wraakacties zal uitvoeren op Israëlische doelwitten.

De Israëlische televisie berichtte vrijdagavond dat de VS Israël blijkbaar hadden geïnformeerd over de moord op Soleimani. Algemeen wordt aangenomen dat de informatie enkele dagen voor de aanval was doorgegeven.

"Woensdagavond was er een telefoongesprek tussen Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo", aldus een verslaggever van Channel 13. "Het was het tweede gesprek in twee dagen." Het is echter onduidelijk of er concrete informatie is overgebracht.

Stormachtige regio

Donderdag voor zijn vertrek naar Griekenland zei Netanyahu: "We weten dat onze regio stormachtig is, er gebeuren veel dramatische dingen. Wij zijn waakzaam en volgen de gebeurtenissen nauw en staan voortdurend in contact met onze grote vriend de Verenigde Staten." Hij benadrukte dat zijn land "achter alle stappen staat die de VS zetten en het volledige recht van de VS om zichzelf en zijn burgers te verdedigen".

Netanyahu waarschuwt herhaaldelijk voor een Iraans expansiebeleid in het Midden-Oosten en beschuldigt Teheran er al jaren van dat het in het geheim kernwapens wil bouwen, ondanks het nucleaire akkoord van 2015. De Israëlische luchtmacht valt regelmatig Iraanse doelen aan in de regio om zo te voorkomen dat zijn aartsvijand zijn militaire invloed in het naburige Syrië verder uitbreidt. Het uiteenvallen van Israël en de "bevrijding van Palestina" maken al veertig jaar deel uit van de doctrine van het buitenlands beleid van de Islamitische Republiek. Netanyahu classificeert Iran als "de grootste bedreiging voor het bestaan van Israël".

Vorige maand zei het hoofd van de Israëlische generale staf, Aviv Kochavi, dat Israël zich moet voorbereiden op de mogelijkheid van een beperkte confrontatie met Iran. Hij verweet het Westen zich niet te verzetten tegen het agressieve expansiebeleid van Teheran in de regio.

Meer uit Buitenland

Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

MEXICO-STAD (ANP) - In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

32 minuten geleden
VK komt met wetgeving tegen seksuele deepfakes

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het maken van seksuele deepfakes criminaliseren. Het wordt strafbaar om zo'n expliciete digitale kopie van een persoon te maken zonder dat die toestemming heeft gegeven.

54 minuten geleden
'Held' van dodelijke steekpartij Sydney mag in Australië blijven

SYDNEY (ANP) - Een Fransman die een heldenstatus kreeg na een dodelijke steekpartij in Sydney, mag in Australië blijven. Damien Guerot krijgt volgens zijn advocaat een permanente verblijfsstatus, bericht omroep ABC.

1 uur geleden
Grote brand uitgebroken in historisch beursgebouw in Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Het historische beursgebouw in het centrum van Kopenhagen is getroffen door een verwoestende brand. Lokale media delen beelden waarop te zien is dat grote kunstwerken uit het gebouw worden gehaald.

2 uur geleden
President Iran: zware reactie als onze belangen worden geschaad

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft gewaarschuwd dat zelfs "kleinste actie" om Iraanse belangen te ondermijnen beantwoord zal worden met een "zwaar, grootschalig en pijnlijk optreden" tegen de dader. Hij verklaarde dat volgens Iraanse media in een gesprek met emir Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar.

2 uur geleden
Australisch weerbureau meldt einde El Niño

CANBERRA (ANP/RTR) - Het nationale weerbureau van Australië meldt dat El Niño is afgelopen. Dit terugkerende weerfenomeen, dat in de zomer van 2023 begon, zorgt voor een hogere oppervlaktetemperatuur in de Stille Oceaan rond de evenaar.

2 uur geleden
Vierde lichaam gevonden na instorten brug Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Duikers hebben een vierde lichaam gevonden na het instorten van een verkeersbrug in de Amerikaanse stad Baltimore. Na het incident van 26 maart zijn nog twee mensen vermist. De autoriteiten denken dat ook zij om het leven zijn gekomen.

3 uur geleden