Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israëlisch kabinet komt bijeen om over bestand te praten

Israëlisch kabinet komt bijeen om over bestand te praten

TEL AVIV (ANP) - Het Israëlische kabinet vergadert donderdagavond vanaf 18.00 uur (onze tijd) over de vraag of er snel een wapenstilstand moet komen. Volgens Israëlische media zijn er sinds het begin van de nacht van woensdag op donderdag nauwelijks nog projectielen op het land afgevuurd vanuit de Gazastrook. Er kan mogelijk een wapenstilstand worden geregeld die al bij het aanbreken van vrijdag of op een ander tijdstip van die dag van kracht zou worden. Israëlische bewindslieden hebben echter gesuggereerd dat ze geen haast hebben, maar de internationale druk wordt steeds groter.

Een topman van de islamitische beweging Hamas die de geïsoleerde dichtbevolkte Gazastrook domineert, zei woensdagavond al dat "bemiddeling kan werken" en dat "als zij stoppen op Gaza te schieten stoppen wij met schieten op Tel Aviv". De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag aangedrongen op "het verminderen van het geweld om in de richting van een bestand te gaan". De wederzijdse beschietingen duren inmiddels tien dagen.

De jongste strijd is losgebarsten naar aanleiding van een nieuwe verdrijving van Arabieren uit Palestijnse gebieden. Gezinnen moeten hun huizen uit in de Arabische wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Hun woningen worden dan zoals vaak in de bezette gebieden bezit van Joodse kolonisten. De dreigende nieuwe uitzettingen leidden tot felle protesten en onlusten in Jeruzalem en vervolgens tot een bloedige krachtmeting tussen Hamas en Israël. Palestijnse groepen hebben opgeroepen vrijdag opnieuw in Oost-Jeruzalem over de dreigende uitzettingen te gaan betogen.

Meer uit Buitenland

Duitse conservatieven ageren voor meer defensie in EU-verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - Bij de komende Europese verkiezingen zal het Duitse conservatieve CDU/CSU-blok campagne voeren voor grootschalige herbewapening van de Europese Unie, inclusief de aankoop van vliegdekschepen en een eigen raketschild. Dat blijkt uit het zondag bekendgemaakte verkiezingsprogramma van de conservatieven.

42 minuten geleden
Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

1 uur geleden
Dodental door Russische droneaanval op woongebouw Odesa gestegen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa blijken zeker twaalf mensen te zijn omgekomen, melden lokale hulpdiensten. Zaterdag had de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Igor Klymenko, nog zeven doden gemeld, onder wie een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

2 uur geleden
Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

3 uur geleden
Grote NAVO-oefening maandag van start in Scandinavië

RAMSTEIN (ANP/BELGA) - De Scandinavische landen en hun NAVO-bondgenoten geven maandag het startschot voor een grote militaire oefening, Nordic Response. Tot 15 maart gaan bijna 20.000 militairen uit 13 NAVO-lidstaten en de toekomstige lidstaat Zweden manoeuvres uitvoeren in het noordpoolgebied.

4 uur geleden
Onderhandelingen over bestand Gaza lijken vooralsnog vruchteloos

CAÏRO/GAZA (ANP/DPA/AFP) - De onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren in de Gazastrook lijken dit weekend in Caïro geen vruchten af te werpen. De Palestijnse beweging Hamas, Qatar, Egypte en de VS overleggen, maar Israël heeft voor zover bekend nog niemand naar het overleg gestuurd. Volgens de Times of Israel is de regering van premier Benjamin Netanyahu ontevreden over het uitblijven van antwoorden van Hamas of van Qatar op vragen over het aantal nog levende Israëlische gijzelaars en het aantal vrij te laten Palestijnse gevangenen bij een eventueel akkoord.

4 uur geleden
Media: dodelijke aanval Israël op vrachtwagen met hulp voor Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Er zijn minstens negen Palestijnen omgekomen na een Israëlische luchtaanval op een vrachtwagen met hulpgoederen voor Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De aanval gebeurde in Deir el-Balah, in het hart van de Gazastrook.

5 uur geleden