Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israëlisch bedrijf bemachtigde order spionagesoftware uit Myanmar

Israëlisch bedrijf bemachtigde order spionagesoftware uit Myanmar

TEL AVIV (ANP) - Het Israëlische technologiebedrijf Cognyte heeft in 2021 een opdracht binnengehaald om spionagesoftware aan Myanmar te verkopen, ondanks een verbod op de verkoop van militaire technologie aan het Aziatische land. De onderneming haalde de opdracht een maand voor de militaire coup van februari 2021 binnen, schrijft Reuters op basis van documenten die het persbureau heeft ingezien.

De deal kwam er ondanks een vonnis van de hoogste rechtbank van Israël in 2017. De precieze inhoud van die uitspraak is geheim, maar Israël beweert sindsdien dat de export van producten voor militair gebruik aan Myanmar verboden is.

De deal van Cognyte met het Myanmarese post- en telefoniebedrijf gaat daar tegenin, zegt mensenrechtenadvocaat Eitay Mack. Volgens hem zijn Cognyte en bepaalde medewerkers van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken medeplichtig aan mensenrechtenschendingen in Myanmar. Namens zestig andere Israëliërs heeft hij een klacht ingediend en vraagt hij om strafrechtelijk onderzoek.

Afluisteren

In de met Reuters gedeelde documenten meldt de Myanmarese post- en telefoniedienst aan de autoriteiten van het land dat het Israëlische bedrijf de winnaar was van een aanbesteding voor technologie om communicatie te onderscheppen. Dergelijke spionagesoftware kan worden gebruikt voor het afluisteren van telefoongesprekken, berichtjes in te zien en e-mailverkeer te volgen. Ook kan het de locatie van internetgebruikers in kaart brengen zonder hulp van telecommaatschappijen.

Cognyte, de militaire junta van Myanmar of het post- en telecombedrijf van het land gingen niet in op verzoeken om commentaar van Reuters.

Nepprofielen

Ook voordat het leger van Myanmar in februari 2021 met geweld de macht overnam in het land, waren er al zorgen over mensenrechtenschendingen in het land. Zo pleegde het leger in 2016 en 2017 gewelddadigheden tegen de islamitische Rohingya-gemeenschap, wat door de Verenigde Staten later als genocide werd aangemerkt.

Cognyte is al langer controversieel. Facebook verbande het bedrijf van het eigen socialemediaplatform. Volgens moederbedrijf Meta bleek uit onderzoek dat Cognyte klanten hielp met het opzetten van nepprofielen. Die zouden onder andere in Kenia, Mexico en Indonesië zijn ingezet tegen journalisten en politici.

Meer uit Buitenland

Nikki Haley schrijft 'maak ze af' op Israëlische granaat

TEL AVIV (ANP) - De voormalige Amerikaanse presidentskandidate Nikki Haley is gefotografeerd terwijl ze 'Finish Them' (maak ze af) schreef op een granaat van de Israëlische luchtmacht. De Republikeinse politica is op bezoek in Israël.

3 uur geleden
Zuid-Afrikaans ANC dreigt na 30 jaar meerderheid te verliezen

KAAPSTAD (ANP) - Bijna 28 miljoen Zuid-Afrikanen kunnen woensdag een nationaal en provinciaal parlement kiezen. Volgens opiniepeilers is de kans groot dat de partij die het land sinds het einde van het apartheidsbewind in 1994 heeft gedomineerd, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de meerderheid in de nationale volksvertegenwoordiging verliest. Een machtsmonopolie van dertig jaar is dan verleden tijd.

4 uur geleden
Jury in zwijggeldzaak Trump begint woensdag met beraadslagen

NEW YORK (ANP) - De jury in het zwijggeldproces tegen Donald Trump begint woensdag te beraadslagen over de vraag of de voormalige Amerikaanse president moet worden veroordeeld voor het vervalsen van bedrijfsdocumenten. Dat melden Amerikaanse media. De beraadslagingen beginnen nadat de rechter de jury instructies heeft gegeven.

5 uur geleden
Amnesty: minder landen voeren doodstraf uit, wel meer executies

LONDEN (ANP) - Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar verder gestegen, vooral in het Midden-Oosten. Amnesty International meldt echter ook vooruitgang in de strijd tegen de doodstraf. Vorig jaar voltrokken zestien landen doodvonnissen, het kleinste aantal sinds de mensenrechtenorganisatie in 1977 begon met rapporteren over doodstraffen.

6 uur geleden
Haïti krijgt oud-premier Conille als tijdelijke regeringsleider

PORT-AU-PRINCE (ANP/RTR) - De transitieraad van Haïti heeft oud-premier Garry Conille als interim-premier aangewezen. De raad, die enkele presidentiële bevoegdheden heeft, en zijn hoofd, Edgard Leblanc, die de facto president is, hebben nu de taak om vóór 7 februari 2026 verkiezingen te houden, zoals vastgelegd in de grondwet van Haïti.

6 uur geleden
Mexico zet 27.000 militairen in bij verkiezingen

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico zal dit weekend ongeveer 27.000 soldaten en leden van de Nationale Garde inzetten tijdens de algemene verkiezingen. President Andres Manuel Lopez Obrador zei de beslissing te hebben genomen opdat Mexicanen "kalm, veilig en zonder angst" kunnen stemmen.

7 uur geleden
Algerije stelt VN-actie voor om 'het moorden in Rafah te stoppen'

NEW YORK (ANP/RTR) - Algerije zal dinsdag nog een ontwerpresolutie verspreiden onder de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin het voorstelt om "het moorden in Rafah te stoppen". Dat zei de Algerijnse VN-ambassadeur Amar Bendjama na een bijeenkomst van de vijftien leden van de raad over de oorlog in Gaza. Het overleg was achter gesloten deuren.

8 uur geleden