Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israëlisch-Arabische alliantie 'schrikt Iran af'

Israëlisch-Arabische alliantie 'schrikt Iran af'

SDE BOKER (ANP/RTR/AFP) - De nauwere banden van Israël met Arabische landen schrikt Iran af, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid na een bijeenkomst in Israël met zijn ambtgenoten uit Egypte, Marokko, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Die laatste drie landen normaliseerden hun relatie met Israël in 2020 en Egypte erkende Israël in 1979.

Israël noemt de zeldzame ontmoeting, die ook werd bijgewoond door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken "historisch"."Wat we hier doen is geschiedenis schrijven, we bouwen aan een nieuwe regionale architectuur gebaseerd op vooruitgang, technologie, religieuze verdraagzaamheid, veiligheid en inlichtingensamenwerking", aldus Lapid. Volgens hem zorgt de samenwerking voor "intimidatie en afschrikking van onze gezamenlijke vijanden, eerst en vooral Iran en zijn bondgenoten".

Blinken merkte op dat de zogenoemd Abraham-akkoorden waardoor Arabische staten banden met Israël aangingen "geen vervanging" zijn voor voortgang bij pogingen het conflict tussen Israël en de Palestijnen op te lossen.

Meer uit Buitenland

Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

26 minuten geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijden vooralsnog geen treinen. De situatie op de wegen is in die regio wel verbeterd ten opzichte van zaterdag.

2 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

3 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

4 uur geleden
Uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

4 uur geleden
VK gaat observatievluchten boven Gaza en Israël uitvoeren

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat boven de Gazastrook en Israël observatievluchten uitvoeren om gijzelaars in handen van Hamas te lokaliseren, melden Britse media op gezag van het ministerie van Defensie.

4 uur geleden
Premier Frankrijk: zullen niet toegeven aan terrorisme

PARIJS (ANP/AFP) - "Wij zullen niet toegeven aan terrorisme. Nooit." Daarmee bevestigt de Franse premier Élisabeth Borne op X dat de aanval in Parijs die zaterdagavond één dode en twee gewonden heeft geëist een terreuraanslag is geweest. Eerder lieten de autoriteiten al weten dat de vermoedelijke dader als radicale islamist bekend staat.

10 uur geleden