Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israëliërs protesteren tegen wet over hervorming rechtspraak

Israëliërs protesteren tegen wet over hervorming rechtspraak

JERUZALEM (ANP/AFP) - Bij de Israëlische Knesset hebben zich duizenden mensen verzameld om te protesteren tegen een omstreden wetsvoorstel. De regering van Benjamin Netanyahu wil het gerechtelijke systeem aanpassen, waardoor het parlement veel meer macht krijgt en bijvoorbeeld gerechtelijke uitspraken met een meerderheid kan verwerpen.

Maandag keurde de justitiële commissie van het Israëlisch parlement het voorstel al goed, een eerste horde in het proces om de wet aangenomen te krijgen. De oppositie is fel tegen het plan, omdat de meerderheid van het parlement hierdoor veel te machtig zou worden. Volgens de krant The Times of Israel zijn meerdere oppositieleden uit de zaal gezet tijdens de stemming, omdat het zo chaotisch was geworden.

Ook president Isaac Herzog is tegen het plan en waarschuwde dat het land "op de rand van juridisch en sociaal instorten" staat. Volgens Netanyahu is de hervorming nodig om de machtsbalans tussen het hooggerechtshof en de gekozen volksvertegenwoordigers te herstellen. Het parlement zou na goedkeuring van de wet ook veel meer invloed hebben op het benoemingsproces van hoge rechters.

Buiten het parlementsgebouw zwaaiden de demonstranten met vlaggen en spandoeken met onder andere "Red Israëls democratie". Sommige media schatten dat er tienduizenden mensen aanwezig zijn.

Meer uit Buitenland

Nog eens 14 lichamen geborgen na vergaan migrantenboot bij Italië

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse kustwacht heeft nog eens veertien lichamen geborgen nadat een boot met migranten woensdag was vergaan voor de kust van het zuidelijke Calabrië. Daarmee komt het aantal bevestigde doden op 34.

3 uur geleden
Trump: green card voor buitenlander die VS-universiteit afrondt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt dat studenten die afstuderen aan een Amerikaanse universiteit een green card moeten krijgen, wat volgens het huidige immigratiebeleid niet het geval is. De Republikeinse presidentskandidaat zei dit in de jongste aflevering van de podcast All-In.

3 uur geleden
Barcelona gaat verhuur appartementen aan toeristen verbieden

BARCELONA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Barcelona gaat de verhuur van appartementen aan vakantiegangers vanaf eind 2028 verbieden om zo het nijpende woningtekort in de Spaanse stad tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Jaume Collboni vrijdag gezegd. Volgens hem zijn er nu ongeveer 10.000 appartementen geregistreerd als verhuurbaar aan toeristen.

5 uur geleden
VN-chef Guterres: Libanon mag niet het volgende Gaza worden

NEW YORK (ANP/RTR) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres maakt zich grote zorgen over de oplopende spanningen tussen Israël en de Libanese Hezbollah. Hij zegt dat VN-vredeshandhavers er alles aan doen om te voorkomen dat daar net zo'n oorlog uitbreekt als in de Gazastrook.

7 uur geleden
Biden boekt overwinning bij uitspraak Hooggerechtshof wapenbezit

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering van Joe Biden heeft bij het Hooggerechtshof een overwinning geboekt. Het hoogste hof laat een wet in stand die mensen met een veroordeling voor huiselijk geweld verbiedt om wapens te bezitten.

8 uur geleden
Veel doden na aanvallen Israël op ziekenhuis en vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen beschieten mensen in het Al Mawasi-gebied ten noordwesten van Rafah in de Gazastrook. Daarbij zijn tot nu toe zeker achttien Palestijnen omgekomen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Ook zouden 35 mensen gewond zijn.

8 uur geleden
WHO: intense hitte in Gaza kan gezondheidscrisis verergeren

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De "intense hitte" in de Gazastrook kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgen voor nog grotere gezondheidsproblemen voor de Palestijnse bevolking. Richard Peeperkorn van de WHO waarschuwt dat de hoge temperaturen van de laatste dagen bijvoorbeeld kunnen leiden tot ziekte-uitbraken.

9 uur geleden