Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël zet omstreden uitzetting in Oost-Jeruzalem door

Israël zet omstreden uitzetting in Oost-Jeruzalem door

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische autoriteiten hebben een Palestijnse familie in Oost-Jeruzalem uit hun huis gezet. De zaak zorgt voor ophef bij Palestijnen en leidde vooraf tot internationale oproepen aan Israël de huisuitzetting niet door te zetten. Het huis, dat meteen is gesloopt, stond in buurt Sheikh Jarrah. Huisuitzettingen die daar vorig jaar gepland stonden, zorgden toen voor een dagenlang gewapend conflict tussen Israël en Hamas.

De autoriteiten hadden de grond eerder onteigend en gaven goedkeuring voor de sloop in Sheikh Jarrah. Een rechtbank oordeelde dat het gebouw illegaal was gebouwd op grond die was aangewezen voor de bouw van een school. Volgens locoburgemeester Fleur Hassan-Nahoum van Jeruzalem was het perceel in kwestie eerder aan de gemeente verkocht door de vroegere Palestijnse eigenaren.

In het door Israël bezette Arabische Oost-Jeruzalem liggen voor moslims heilige plaatsen, zoals de al-Aqsa Moskee. Door de jaren heen hebben duizenden Joodse kolonisten zich in het gebied gevestigd, tot woede van de Palestijnen. Zij hopen in het oosten van Jeruzalem uiteindelijk een eigen hoofdstad te kunnen vestigen.

Brand

De familie in het huis dreigde eerder deze week de woning met zichzelf erin in brand te steken als zij eruit moesten. Daardoor zag de politie zich maandag genoodzaakt terug te trekken. Bij de actie op woensdag zouden 25 Palestijnen zijn gearresteerd, waaronder vijf bewoners van de gesloopte woning.

Meerdere diplomaten en mensenrechtenactivisten riepen de Israëlische regering eerder op de ontruimingsplannen te staken. Het hoofd van een EU-missie die de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook deze week bezocht, stelde dat "uitzettingen in bezet gebied een schending zijn van het internationale mensenrecht". De Nederlandse ambassadeur in Israël, Hans Docter, deed op Twitter eenzelfde oproep en gaf aan te vrezen dat de actie "verdere escalatie riskeert".

Meer uit Buitenland

VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

5 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

5 uur geleden
Israël: dood van vijf gijzelaars bevestigd

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt de dood van vijf gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden te hebben bevestigd. De families zijn op de hoogte gebracht. Van een van de gijzelaars is het lichaam aan Israël overgedragen.

7 uur geleden
Poetin tekent decreet voor 15 procent aanwas aantal militairen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet getekend om de Russische strijdkrachten met 170.000 militairen te laten toenemen. Dat komt neer op een groei van 15 procent. Er komt nu niet direct een mobilisatie, de toename zal de komende jaren gefaseerd worden doorgevoerd, schrijft het Russische persbureau TASS.

7 uur geleden
Autoriteiten Gaza: drie journalisten gedood, dodental loopt op

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Het gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat bij Israëlische bombardementen drie journalisten zijn gedood. Ook is het totale dodental sinds het aflopen van de gevechtspauze in de Gazastrook opgelopen tot 178 doden, meldt het ministerie. 589 mensen raakten gewond.

8 uur geleden
Israël wil na afloop oorlog bufferzone in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Israël wil na afloop van de oorlog met Hamas een bufferzone creëren aan de Palestijnse kant van de grens tussen Israël en de Gazastrook. Israëlische media schrijven dat premier Benjamin Netanyahu dat aan de Amerikaanse buitenlandminister Blinken heeft laten weten en volgens persbureau Reuters heeft Israël ook Arabische landen in de regio ingelicht over die plannen.

8 uur geleden
Volgende week weer treinstaking in België

BRUSSEL (ANP) - Reizigers die volgende week naar of in België met de trein willen reizen, moeten rekening houden met een nieuwe spoorstaking. Er zullen tussen 5 en 7 december wel een aantal treinen rijden, maar hoe de dienstregeling er precies uitziet, is pas op het laatst bekend.

9 uur geleden