Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël zet chef Human Rights Watch uit

Israël zet chef Human Rights Watch uit

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israël heeft de plaatselijke chef van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, Omar Shakir, uitgezet. De Amerikaan is bij de organisatie belast met Israël en de door Israël bezette Palestijnse gebieden. Hij is na lang juridisch touwtrekken definitief de deur gewezen en werkt verder vanuit Jordanië.

Hij is uitgewezen, omdat hij gezegd zou hebben een boycot van Israëlische producten te steunen. Sinds 2017 is er in Israël een wet van kracht die speciaal is gericht tegen medestanders van een internationale campagne, 'BDS', om Israël te boycotten om het land te dwingen de rechten van de Palestijnse bevolking te respecteren.

Shakir is naar verluidt de eerste persoon die in Israël werkte en die vanuit Israël in het kader van de anti-boycotwetgeving is uitgezet. Het is wel vaker voorgekomen dat voorstanders of mensen die ervan verdacht worden te sympathiseren met de beweging BDS (Boycot Desinvesteer en Sanctioneer) het land niet inkomen.

Meer uit Buitenland

Hezbollah bevestigt dood commandant Ibrahim Aqil na aanval Israël

BEIROET (ANP) - Een van de leiders van Hezbollah, Ibrahim Aqil, is inderdaad omgekomen bij een aanval van Israël in Beiroet vrijdag. Dat bevestigt Hezbollah in de nacht van vrijdag op zaterdag, nadat Israël had verklaard tien hooggeplaatste leden van de organisatie te hebben gedood, onder wie Aqil.

1 uur geleden
Mensenrechtenchef ziet in pieperaanval mogelijk oorlogsmisdrijf

NEW YORK (ANP) - Het laten exploderen van de draagbare communicatieapparatuur van Hezbollah was in strijd met het internationaal recht en zou zelfs een oorlogsmisdaad kunnen zijn. Dat heeft de VN-mensenrechtenchef Volker Türk vrijdag betoogd bij de Veiligheidsraad, die vanwege de explosies bijeen is gekomen.

1 uur geleden
Britse premier accepteert geen kleedgeld meer van donateurs

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Keir Starmer heeft besloten geen donaties meer te accepteren die bedoeld zijn om kleding van te kopen. Volgens de Britse pers heeft hij die beslissing genomen na kritiek in de media over de betalingen.

3 uur geleden
Harris probeert een nieuw debat met Trump te regelen

ATLANTA (ANP/RTR) - Kamala Harris hoopt toch nog op een tweede debat met Donald Trump. Dat liet de Democratische presidentskandidaat weten tijdens een campagnebijeenkomst in Atlanta. "Ik probeer een nieuw debat voor elkaar te krijgen", zei Harris. "We gaan het zien."

3 uur geleden
Secret Service stelt slechte communicatie vast rond aanslag Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - In het onderzoek naar de mislukte moordaanslag in juli op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump stelt de Amerikaanse Secret Service vast dat er slecht gecommuniceerd werd en er slordig werd gewerkt. Dit zei de interim-chef van de dienst, Ronald Rowe.

5 uur geleden
Hennis-Plasschaert ziet 'geweldsspiraal met desastreuze gevolgen'

WASHINGTON (ANP) - De speciale VN-gezant voor Libanon, Jeanine Hennis-Plasschaert, ziet de aanval van Israël in "dichtbevolkt gebied" in zuidelijk Beiroet als onderdeel van een "gevaarlijke geweldsspiraal met desastreuze gevolgen". Ze roept op tot onmiddellijke beëindiging van het geweld.

5 uur geleden
Israël zegt zo'n 10 topfiguren Hezbollah te hebben gedood

JERUZALEM/BEIROET (ANP/RTR/DPA) - Het Israëlische leger heeft verklaard dat het bij de aanval op Beiroet vrijdagmiddag rond de tien hooggeplaatste Hezbollahleden heeft gedood. Volgens Israël was onder de doden commandant Ibrahim Aqil van het Radwan Regiment, een elite-eenheid van de sjiitische beweging.

7 uur geleden