Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël zegt Palestijnen duizenden doses coronavaccins toe

Israël zegt Palestijnen duizenden doses coronavaccins toe

TEL AVIV (ANP) - Israël stuurt 5000 doses van coronavaccins naar de Palestijnse Autoriteit. Die middelen zijn bedoeld om medisch personeel mee te vaccineren. De eerste lading wordt naar verwachting begin volgende week overhandigd, liet een woordvoerder van de Israëlische minister van Defensie weten.

Israël wordt wereldwijd gezien als koploper op vaccinatiegebied. Meer dan drie van de circa negen miljoen Israëliërs hebben in elk geval één van de twee coronaprikken gehad. De Palestijnen zijn op de bezette Westelijke Jordaanoever nog niet begonnen met vaccineren. Zij hebben volgens Israëlische media ook nog geen grote lading vaccins ontvangen.

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft Israël niet publiekelijk om vaccins gevraagd. Dat bestuursorgaan zegt dat het zelf afspraken heeft gemaakt met vaccinmakers, waaronder ook de producent van het Russische Spoetnik V. Israëlische functionarissen hebben ook betoogd dat de PA zelf verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg in Palestijnse gebieden.

Vanuit de internationale gemeenschap wordt echter druk uitgeoefend op Israël om de Palestijnen toch te hulp te komen. Dergelijke oproepen kwamen onder meer van de Verenigde Naties, mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de Jordaanse koning Abdullah.

Meer uit Buitenland

Londen legt nieuwe sancties op aan Belarus voor steun aan Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk gaat nieuwe sancties aan Belarus opleggen omdat het Oost-Europese land de Russische invasie van Oekraïne faciliteert. President Aleksandr Loekasjenko stond aan het begin van de oorlog toe dat Belarussisch grondgebied werd gebruikt in aanloop naar de invasie.

19 minuten geleden
VS schorten voedselhulp op voor miljoenen Ethiopiërs

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten schorten de voedselhulp aan Ethiopië op. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat op grote schaal gedoneerde voedselvoorraden worden verduisterd, bericht The Washington Post. In gelekte documenten staat volgens de krant dat figuren binnen de Ethiopische overheid een sleutelrol speelden.

22 minuten geleden
Joran van der Sloot voor uitlevering overgedragen aan FBI

CAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.

1 uur geleden
Paus verkeert in goede gezondheid na operatie

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.

2 uur geleden
Snowden heeft 10 jaar na vlucht geen spijt, wel nieuwe zorgen

LONDEN (ANP) - Klokkenluider Edward Snowden maakt zich zorgen over hoe geavanceerd surveillancetechnologieën zijn geworden sinds zijn onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Als je kijkt naar wat we zagen in 2013 en wat overheden tegenwoordig kunnen, dan lijkt 2013 kinderspel", zei Snowden tien jaar na zijn vlucht uit de VS tegen de Britse krant The Guardian.

2 uur geleden
Canada krijgt EU-hulp bij bestrijding bosbranden

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Unie gaat Canada helpen bij de bestrijding van de aanhoudende bosbranden in het land, na een verzoek van de regering in Ottawa. Dat heeft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt.

3 uur geleden
Zelensky bezoekt overstromingsgebied na verwoesting dam

CHERSON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag het overstromingsgebied in Cherson bezocht. Hij was daar om de aanpak van de noodhulp te bespreken met lokale autoriteiten, meldt Zelensky op Telegram. Dinsdag werd de Kachovka-dam in de Dniprorivier verwoest door een explosie waarna een groot gebied overstroomde. Zeker 17.000 Oekraïners moesten worden geëvacueerd. Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar als de dader.

3 uur geleden