Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël zegt Hamas-tunnels te laten vollopen met water

Israël zegt Hamas-tunnels te laten vollopen met water

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Israël zegt meerdere tunnels van Hamas te hebben verwoest door ze te laten vollopen met water. De krijgsmacht spreekt van "nieuwe mogelijkheden om de ondergrondse terroristische infrastructuur uit te schakelen" door "grote hoeveelheden" in de tunnels te spuiten.

In december berichtten internationale media al dat Israël was begonnen om de methode te testen. Daar kwam kritiek op, omdat het laten overstromen van het gangenstelsel ook gevolgen kan hebben voor de grond en het drinkwater in de Gazastrook. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat de leefomstandigheden in Gaza daardoor nog verder achteruitgaan.

Volgens Israël gebruikt Hamas de tunnels om ongezien te bewegen en om wapens te verplaatsen. Het gangenstelsel zou ook onder burgergebieden zijn geplaatst, zoals onder ziekenhuizen. De Palestijnse militante beweging en de ziekenhuizen in Gaza ontkennen dat. Hamas heeft gezegd dat een deel van de gijzelaars wordt vastgehouden in de tunnels.

Meer uit Buitenland

Historisch verlies voor partij Scholz bij EU-verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De sociaaldemocratische SPD van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement 13,9 procent van de stemmen behaald. Dat is het slechtste verkiezingsresultaat voor de partij in meer dan een eeuw.

55 minuten geleden
VS vragen VN-Veiligheidsraad om stemming over wapenstilstand Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben zondag de VN-veiligheidsraad gevraagd te stemmen over hun voorstel voor een plan voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en vrijlating van gijzelaars in Gaza.

1 uur geleden
Zus Kim Jong-un waarschuwt Zuid-Korea, noorden dumpt weer vuilnis

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft met represailles voor Zuid-Korea gedreigd nu dat land voor het eerst in jaren weer propaganda uitzendt aan de grens met het noorden. Kim Yo-jong had het daarbij over "een voorbode van een zeer gevaarlijke situatie".

2 uur geleden
Meer dan tachtig doden in een week bij aanvallen in Congo

KINSHASA (ANP/RTR) - Bij verschillende aanvallen in Congo, vermoedelijk allemaal gepleegd door een groep islamitische rebellen, zijn deze week meer dan tachtig doden gevallen. 41 van hen kwamen om bij een aanval op drie dorpen vrijdagavond die werd uitgevoerd door Allied Democratic Forces (ADF), meldt het Congolese leger.

5 uur geleden
Orbáns partij blijft grootste in Hongarije, maar slinkt

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De Fidesz Partij van premier Viktor Orbán in Hongarije gaat in de verkiezingen voor het Europees Parlement aan kop met 43,8 procent van de stemmen. Oppositiepartij Tisza van Péter Magyar staat tweede met 31 procent van de stemmen. In 2019 behaalde Fidesz nog 52,5 procent van de stemmen.

6 uur geleden
Koning Salman betaalt voor 2000 Palestijnen pelgrimage naar Mekka

RIYAD (ANP) - De Saudische koning Salman heeft opdracht gegeven om, boven het eerder uitgenodigde aantal van duizend Palestijnen, er nog eens duizend uit te nodigen voor de jaarlijkse pelgrimstocht (hadj) naar de voor moslims heilige plaats Mekka. Dat meldt staatspersbureau SPA. In een verklaring staat dat de genodigden, net als de eerste groep, familieleden zijn van gedode, gewonde of door Israël gevangen gehouden Palestijnen.

7 uur geleden
Partij Italiaanse premier Meloni leidt ruim in EU-verkiezing

ROME (ANP/RTR) - De rechts-nationalistische partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni gaat ruim aan de leiding in de Europese parlementsverkiezingen, blijkt uit exitpolls. Fratelli d'Italia (Broeders van Italië) krijgt tussen de 26 en 30 procent van de stemmen. De centrumlinkse oppositiepartij Democratische Partij (PD) volgt met 21 tot 25 procent.

7 uur geleden