Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël wil ruim 1300 huizen bouwen voor kolonisten op Westoever

Israël wil ruim 1300 huizen bouwen voor kolonisten op Westoever

JERUZALEM (ANP/AFP) - Israël gaat 1355 huizen bouwen voor kolonisten op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, zei het ministerie van Bouw zondag. "Aanbestedingen zijn gepubliceerd voor 1355 woningen in Judea en Samaria", aldus het ministerie, onder verwijzing naar de bijbelse namen die in Israël veel worden gebruikt voor de Westelijke Jordaanoever.

De aankondiging van de bouw van nieuwe huizen voor kolonisten volgt op de toestemming die de Israëlische regering vorige week verleende aan 4000 Palestijnen om zich in te schrijven als inwoners van de Westelijke Jordaanoever. Het was voor het eerst in twaalf jaar dat Israël dit op de Westoever toestond.

De huizen voor Israëlische kolonisten worden gebouwd in zeven nederzettingen, aldus het ministerie. Ze staan los van de 2000 woningen op de Westoever die het Israëlische ministerie van Defensie in augustus aankondigde. Definitieve toestemming voor de bouw daarvan volgt komende week.

Naftali Bennett

Israël bezet de Westelijke Jordaanoever al sinds het einde van de Zesdaagse Oorlog met Egypte, Jordanië en Syrië in 1967. De Verenigde Naties hebben de nederzettingen op de Westoever, waar naar schatting 470.000 Israëliërs wonen, meermaals veroordeeld als "flagrante schendingen van het internationale recht".

De Israëlische premier Naftali Bennett, voorheen het hoofd van een lobbygroep voor kolonisten, is tegen de vestiging van een Palestijnse staat en heeft formele gesprekken met Palestijnse tijdens zijn ambtstermijn uitgesloten.

Meer uit Buitenland

Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

8 minuten geleden
Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

30 minuten geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

2 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

2 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

2 uur geleden
Paus Franciscus ondergaat buikoperatie zonder complicaties

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft woensdag een buikoperatie ondergaan, meldt het Vaticaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het hoofd van de rooms-katholieke kerk blijft naar verwachting meerdere dagen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome.

2 uur geleden
Onderzoekers: Instagram broedplaats voor pedofiele netwerken

MENLO PARK (ANP) - Het sociale medium Instagram faciliteert pedofielennetwerken, stelt de Wall Street Journal. De Amerikaanse krant deed met de universiteiten van Stanford en Massachusetts Amherst onderzoek naar de netwerken waarin materiaal van kindermisbruik wordt gedeeld en verkocht. Moederbedrijf Meta erkent dat het bestrijden van dergelijk materiaal op Instagram niet voldoende lukt.

3 uur geleden