Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël wil dat VN-topman Guterres opstapt na 'schokkende' speech

Israël wil dat VN-topman Guterres opstapt na 'schokkende' speech

NEW YORK (ANP) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres moet opstappen, vindt de Israëlische ambassadeur bij de VN. Gilad Erdan doet die oproep op X na de "schokkende speech" van Guterres bij de VN-Veiligheidsraad. De VN-chef zei dat de bloedige aanval van Hamas "niet in een vacuüm" was gebeurd, wat volgens Erdan betekent dat Guterres begrip kon opbrengen voor terrorisme.

Guterres verwees in zijn speech naar de tientallen jaren dat de Palestijnse gebieden worden bezet door Israël. Erdan vond dat een "onbegrijpelijke" uitspraak, die toont dat de VN-chef "totaal losstaat van de werkelijkheid in onze regio". "De VN-secretaris-generaal die begrip toont voor de campagne van massamoord op kinderen, vrouwen en ouderen is niet geschikt om de VN te leiden."

De Israëlische buitenlandminister Eli Cohen sprak na Guterres bij de vergadering van de Veiligheidsraad en sprak ook al zijn verontwaardiging uit over de woorden van de VN-chef. "In wat voor wereld leeft u? Dit is zeker niet onze wereld." Cohen zou na de vergadering nog een ontmoeting hebben met Guterres, maar die heeft hij afgezegd, laat Cohen weten op X. "Na het bloedbad van 7 oktober is er geen ruimte voor een gebalanceerde opstelling. Hamas moet van de aardbodem worden weggevaagd!"

Guterres zei in zijn toespraak ook dat er gruwelijkheden zijn begaan door Hamas, maar vond dat geen rechtvaardiging voor de vele Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Hij riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om humanitaire hulp te kunnen verlenen.

Meer uit Buitenland

Aanklagers in beroep tegen verwerping zaak om documenten Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in beroep tegen het verwerpen van de strafzaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten. Dat meldt een woordvoerder van speciaal aanklager Jack Smith in een verklaring, naar aanleiding van de uitspraak eerder op maandag.

8 minuten geleden
Biden: vergissing om term 'bullseye' te gebruiken over Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag gezegd dat het een vergissing van hem was om de term "bullseye" te gebruiken toen hij sprak over zijn rivaal, de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Biden zei dit in een maandag vrijgegeven fragment van een interview met NBC News.

1 uur geleden
Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

2 uur geleden
Soldaat in Parijs aangevallen met mes, mogelijk aanslag

PARIJS (ANP) - Kort voor de Olympische Spelen in Parijs is in die stad een soldaat aangevallen met een mes, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Volgens onbevestigde berichten zou de dader Allah Akbar hebben geschreeuwd. Het incident was bij het station Gare de l'Est.

2 uur geleden
Team van Biden haalt uit naar Trumps keuze voor vicepresident

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidaat van Donald Trump voor het vicepresidentschap, J.D. Vance, bestempeld als een uiterst rechtse extremist. Volgens het campagneteam ontkent Vance de uitslag van de verkiezingen van 2020, toen Trump verloor van Biden.

3 uur geleden
Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

MILWAUKEE (ANP/RTR/AFP) - De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden ze Trump, die twee dagen geleden lichtgewond raakte aan zijn oor bij een aanslag op zijn leven.

4 uur geleden
Trump wil senator Vance als running mate voor vicepresidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft senator James David Vance uit Ohio gekozen als zijn running mate bij de komende presidentsverkiezingen. Dat maakte Trump bekend op zijn sociaal medium Truth Social. Als Trump wint, wordt Vance (39) de Republikeinse vicepresident.

4 uur geleden