Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël voor vierde keer binnen twee jaar naar de stembus

Israël voor vierde keer binnen twee jaar naar de stembus

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israëliërs moeten komend voorjaar voor de vierde keer binnen twee jaar naar de stembus. De coalitiepartijen Likoed en Blauw en Wit wisten dinsdag geen begrotingsakkoord te bereiken. De huidige Knesset wordt daarom automatisch ontbonden.

Een wetsvoorstel om de partijen van premier Benjamin Netanyahu (Likoed) en minister van Defensie Benny Gantz (Blauw en Wit) een week extra de tijd te geven, kwam in het parlement niet verder dan 49 van de 120 stemmen. Naar verwachting vinden er op 23 maart nieuwe verkiezingen plaats.

De coalitie tussen de rivalen Netanyahu en Gantz kende vanaf de start al problemen, maar recentelijk groeiden de spanningen. In het coalitieakkoord was overeengekomen dat de regering een begroting voor 2020 en 2021 zou vaststellen. Netanyahu wilde dat uiteindelijk toch niet omdat hij vanwege de coronacrisis alleen voor dit jaar een begroting wilde vaststellen.

Afspraken coalitieakkoord

Critici stellen dat Netanyahu wil voorkomen dat hij in de komende herfst als premier plaats moet maken voor Gantz, zoals afgesproken in het coalitieakkoord.

Naast de problemen is er ook nog de strafzaak wegens corruptie die tegen Netanyahu loopt. Gantz beschuldigt zijn coalitiepartner ervan dat die alles doet om onder die rechtszaak uit te komen.

Meer uit Buitenland

Hamas claimt grote raketaanval op Tel Aviv

TEL AVIV (ANP/AFP/DPA) - De Palestijnse beweging Hamas zegt zondag een grote raketaanval op Tel Aviv te hebben uitgevoerd. Voor het eerst sinds maanden ging het luchtalarm in de Israëlische stad en omgeving af. Het Israëlische leger meldt dat er zeker acht raketten zijn afgeschoten vanuit Rafah in het zuiden van de Gazastrook. De projectielen zouden zijn afgevuurd op slechts honderden meters van Israëlische militairen in Rafah.

28 minuten geleden
Gemeente La Palma verscherpt controles na drama Medusa

PALMA DE MALLORCA (ANP) - De gemeente Palma de Mallorca verscherpt volgens plaatselijke media de controles op horecagelegenheden langs de toeristische Playa de Palma naar aanleiding van het instorten donderdagavond van een bar-restaurant in El Arenal. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en raakten meerdere personen gewond, onder wie zeker tien Nederlanders.

1 uur geleden
Britse premier Sunak wil herinvoering dienstplicht na verkiezing

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd een nieuwe vorm van dienstplicht in te voeren als hij de verkiezingen wint. Achttienjarigen mogen dan kiezen of ze een jaar lang betaald in militaire dienst willen of in het weekend vrijwilligerswerk gaan doen.

1 uur geleden
Luchthaven Nieuw-Caledonië dicht tot 2 juni om onrust

PARIJS (ANP/RTR) - De internationale luchthaven van Nieuw-Caledonië blijft nog zeker een week gesloten vanwege de onrust in de eilandengroep. Meerdere Nederlanders konden het Franse overzeese gebied de afgelopen tijd verlaten met evacuatievluchten van andere landen.

2 uur geleden
Vrees voor 670 doden bij aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea

PORT MORESBY (ANP/RTR) - De verwoestende aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea heeft waarschijnlijk het leven gekost aan meer dan 670 mensen. Dat zei een VN-functionaris tegen persbureau AFP.

4 uur geleden
Yonhap: Russische hulp voor satellietprogramma van Noord-Korea

PYONGYANG (ANP) - Een groot aantal Russische experts is naar Noord-Korea gegaan om te assisteren bij de lancering van spionagesatellieten, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Dat baseert zich op informatie van een hoge Zuid-Koreaanse defensiefunctionaris.

4 uur geleden
Hulpgoederen gaan Gaza binnen via grensovergang Kerem Shalom

TEL AVIV (ANP/DPA/AFP) - Trucks met hulpgoederen zijn zondagochtend de Gazastrook binnengegaan via grensovergang Kerem Shalom. Een Egyptische televisiezender bericht dat zo'n tweehonderd vrachtwagens naar die grenspost worden gereden.

5 uur geleden