Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël voert zware bombardementen uit boven Rafah

Israël voert zware bombardementen uit boven Rafah

RAFAH (ANP/AFP) - Israël voert op maandagavond zware bombardementen uit boven Rafah, meldt een lokale journalist van AFP. Volgens de journalist vielen dertig minuten lang onafgebroken bommen op de stad in het zuiden van Gaza.

Ook heeft Israël een oproep herhaald aan inwoners van Rafah om de stad te verlaten, omdat het naar eigen zeggen een grondoperatie voorbereidt. "We roepen de bewoners vanavond op om te evacueren", zei de woordvoerder van het leger, Daniel Hagari. Hij zei ook dat Israëlische vliegtuigen maandag al vijftig terreurdoelen hadden geraakt in de buurt van Rafah.

De timing is opvallend omdat eerder op de avond Hamas akkoord is gegaan met een voorstel voor een staakt-het-vuren. Dat werd mede onderhandeld door Egypte en Qatar. Israël heeft nog niet op dat voorstel gereageerd, al zei een woordvoerder van het leger in een eerste reactie dat Israël "elk voorstel serieus bekijkt" en dat alle mogelijkheden worden onderzocht om de gijzelaars vrij te krijgen.

Volgens overheidsvertegenwoordigers in de Israëlische media kan Israël niet akkoord gaan met het voorstel, omdat sommige elementen afgezwakt zijn, en andere te verregaand.

Meer uit Buitenland

Zelensky ontmoet Belgische premier De Croo dinsdag

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo ontvangt dinsdag de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die in België arriveert vanuit Spanje. Dat heeft De Croo maandag aangekondigd tijdens het programma 'De Verkiezingstafel'.

24 minuten geleden
Veiligheidsraad houdt spoedzitting om Israëlische aanval in Rafah

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt dinsdag een spoedzitting in verband met de Israëlische aanval op een tentenkamp met ontheemden in Rafah, zo hebben diplomaten tegen persbureau AFP gezegd.

25 minuten geleden
VS praat met Israël over opheldering aanval kamp Rafah

WASHINGTON (ANP/DPA) - Na de dodelijke Israëlische aanval op een kamp voor ontheemden in het Palestijnse Rafah is de Amerikaanse regering in gesprek met het Israëlische leger en partners ter plaatse om de omstandigheden op te helderen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beelden uit de stad in het zuiden van de Gazastrook "verwoestend" en "hartverscheurend". Hij sprak over tientallen onschuldige slachtoffers.

3 uur geleden
EU houdt samenwerking met Israël tegen het licht

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie roept de raad die haar samenwerking met Israël regelt uitzonderlijk bijeen. De EU wil Israël tot de orde roepen nu het, in weerwil van internationale juridische stappen en toenemende kritiek, doorvecht in de Gazastrook.

4 uur geleden
Hamas schort gesprek op over bestand na aanval op tentenkamp Rafah

TEL AVIV/GAZA (ANP/AFP/DPA) - Na de dodelijke Israëlische aanval op een tentenkamp met ontheemden aan de noordrand van Rafah, schort de Palestijnse beweging Hamas naar eigen zeggen de onderhandelingen over een eventueel bestand in de Gazastrook voorlopig op.

6 uur geleden
Premier Netanyahu noemt bloedbad Rafah tragische vergissing

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Israëlische aanval van zondag op een tentenkamp met ontheemde Palestijnen bij Rafah "een tragische vergissing" genoemd.

7 uur geleden
EU-sancties voor mannen achter 'Russisch propagandakanaal'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt de mannen achter nieuwsplatform Voice of Europe, waar radicaal-rechtse Europese politici Russische propaganda zouden hebben verkondigd, sancties op. Het platform werd vooral ingezet om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen, stellen de EU-landen. Het liet vooral felle criticasters van Oekraïne en het Westen als FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff aan het woord.

8 uur geleden