Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël voert aanvallen uit op tunnelnetwerk van Hamas

Israël voert aanvallen uit op tunnelnetwerk van Hamas

JERUZAEMN (ANP/RTR/DPA/AFP) - Israël heeft vrijdag aanvallen uitgevoerd op de tunnels van Hamas onder de Gazastrook. Het leger meldt dat veertig tanks en 160 vliegtuigen hiervoor werden ingezet. De aanvallen duurden in totaal veertig minuten.

Het uitgebreide netwerk van tunnels, dat ook wel "de Metro' wordt genoemd, wordt door Hamas onder meer gebruikt om mensen en goederen te verplaatsen. Het is niet duidelijk in hoeverre deze tunnels zijn beschadigd.

De tanks van Israël stonden op eigen grondgebied. Het leger zei eerder dat de troepen in de Gazastrook met een grondoffensief waren begonnen, maar een woordvoerder verklaarde later dat er sprake was geweest van een "intern communicatieprobleem". In de nacht van donderdag op vrijdag werden zoals in de afgelopen dagen ook raketten afgevuurd.

Doden

In de Gazastrook, waar Hamas aan de macht is, zijn minstens 119 mensen om het leven gekomen. Daarnaast hebben 830 anderen verwondingen opgelopen. In Israël ligt het dodental op acht. Het was al weken onrustig in Israël door een reeks incidenten tussen Palestijnen en Joden, maar de situatie liep maandag verder uit de hand.

Het conflict escaleerde nadat Hamas doelen in Israël met raketten had bestookt. Dat gebeurde na botsingen tussen de Israëlische politie en Palestijnse betogers die in Jeruzalem protesteerden tegen de geplande uitzetting van Palestijnse gezinnen in de stad. Die gezinnen moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

Er zijn geen tekenen dat het grootste conflict tussen Israël en Hamas sinds 2014 op korte termijn zal afnemen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei donderdag dat de actie tegen Hamas "meer tijd in beslag zal nemen" en dat de groepering flink moet worden afgeschrikt voordat er een wapenstilstand komt.

Meer uit Buitenland

Steeds meer migranten trekken naar Griekse eilanden

ATHENE (ANP/DPA) - Op of voor de kust van Griekse eilanden niet ver van Turkije zijn in vier dagen tijd 1691 illegale immigranten opgepakt volgens het Griekse ministerie van Migratie. Steeds meer migranten trekken van de Turkse kust naar de eilanden. Op de eilanden Chios, Farmakonisi, Leros, Kos, Lesbos, Pserimos, Rhodos en Samos zijn van 23 tot 27 september bijna 1700 migranten aangekomen, voornamelijk mannen volgens de kustwacht.

1 uur geleden
VN voorbereid op opvang van 120.000 vluchtelingen in Armenië

GENÈVE (ANP/RTR) - De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) is voorbereid op de opvang van zo'n 120.000 vluchtelingen in Armenië. In dat land zijn sinds vorige week meer dan 88.000 inwoners uit Nagorno-Karabach aangekomen. Zij zijn op de vlucht voor Azerbeidzjan, dat zich volgens hen schuldig maakt aan etnische zuiveringen.

1 uur geleden
Tientallen doden door bomaanslag in Pakistan

ISLAMABAD (ANP/RTR/AFP/DPA) - Een zelfmoordterrorist heeft vrijdag een bom laten afgaan bij een religieuze bijeenkomst in de Pakistaanse provincie Balochistan. Er zijn zeker 54 doden en meer dan 70 gewonden. De toestand van meerdere gewonden is kritiek.

2 uur geleden
Dodental explosie Nagorno-Karabach loopt op tot 170

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Bij een grote explosie in Nagorno-Karabach zijn afgelopen maandag zeker 170 mensen om het leven gekomen. De autoriteiten meldden eerder dat er 68 doden waren, maar hebben het dodental nu flink verhoogd. Toen was er ook nog sprake van bijna driehonderd gewonden en 105 vermisten. De oorzaak van de ontploffing is niet bekend.

3 uur geleden
Concert in Moskou voor verjaardag annexaties Oekraïense regio's

MOSKOU (ANP/DPA) - Op het Rode Plein in Moskou wordt vrijdagmiddag een concert gegeven om te vieren dat Rusland een jaar geleden delen van Oekraïne heeft geannexeerd. Onder de artiesten die optreden zijn Dima Bilan, Sergej Lazarev en Polina Gagarina. Het concert is aan de vooravond van de Dag van Hereniging zoals president Poetin de 30e september heeft genoemd toen hij voor de internationaal niet erkende annexatie tekende van Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja.

3 uur geleden
Republikeinen openen onderzoek naar afzettingsprocedure Biden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn een onderzoek begonnen die uit zou kunnen monden in een afzettingsprocedure tegen president Joe Biden. Een commissie moet onderzoeken of Biden mogelijke geprofiteerd zou hebben van zakelijke relaties van zijn familieleden tijdens zijn vicepresidentschap en zijn invloed zou hebben misbruikt. Tijdens de eerste hoorzitting kwam nog geen hard bewijs op tafel.

4 uur geleden
Poetin spreekt met ex-commandant van Wagner Groep

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft met een ex-commandant van huurlingenbedrijf de Wagner Groep, Andrej Trosjev, gesproken over de inzet van vrijwilligers in de oorlog in Oekraïne. Een onderminister van Defensie, Joenoes-Bek Jevkoerov, was ook bij het onderhoud aanwezig. Poetin zou Trosjev hebben gevraagd om vrijwilligers voor de strijd in Oekraïne te regelen.

5 uur geleden