Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël verwerpt 'ontoereikend' VN-rapport over UNRWA

Israël verwerpt 'ontoereikend' VN-rapport over UNRWA

JERUZALEM (ANP) - Israël verwerpt het maandag verschenen VN-rapport over Israëlische beschuldigingen tegen de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA. Woordvoerder Oren Marmorstein van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de evaluatie "ontoereikend" en "een poging om het probleem te vermijden en het niet direct aan te pakken".

Israël heeft eerder ruim tien medewerkers van de UNRWA ervan beschuldigd medeplichtig te zijn geweest aan de aanval van Hamas op 7 oktober op Israëlisch grondgebied. Volgens de onder leiding van de voormalige Franse buitenlandminister Catherine Colonna uitgevoerde evaluatie heeft Israël echter nog steeds geen enkel bewijs geleverd voor die beschuldigingen.

Tal van landen, inclusief Nederland, staakten vrijwel direct na de Israëlische beschuldigingen de financiering van de UNRWA. Die organisatie is al decennia van levensbelang voor Palestijnse vluchtelingen in Libanon, Syrië, Jordanië en de Palestijnse gebieden, inclusief de Gazastrook.

Marmorstein zei maandag dat meer dan 2135 UNRWA-medewerkers lid zijn van Hamas of de Palestijnse Islamitische Jihad. "Het rapport negeert de ernst van het probleem en biedt cosmetische oplossingen die geen rekening houden met de enorme reikwijdte van Hamas' infiltratie in de UNRWA."

Ook riep Marmorstein donoren op geen geld te geven aan de UNRWA in Gaza en in plaats daarvan andere humanitaire organisaties in het gebied te financieren.

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken riep donoren die de financiering hadden stopgezet juist op om "dringend hun beslissingen te heroverwegen". Ook zei het ministerie dat de aanbevelingen in het Colonna-rapport "de toch al hoge normen van onpartijdigheid, menselijkheid en neutraliteit van de UNRWA versterken".

Meer uit Buitenland

Koranverbranding in Malmö op dag voor begin songfestivalfeesten

MALMÖ (ANP) - Een man en een vrouw hebben vrijdag een koran verbrand in de Zuid-Zweedse stad Malmö, een dag voordat de festiviteiten rond het Eurovisie Songfestival (ESC) daar beginnen. Dat was te zien in een video die live werd uitgezonden op TikTok.

1 uur geleden
Israël geeft Hamas week voor wapenstilstand, anders aanval Rafah

JERUZALEM (ANP) - Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dit niet, dan beginnen de Israëli's hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah. Dat zeiden Egyptische functionarissen tegen de Wall Street Journal.

2 uur geleden
Spanje stopt met jaarlijkse prijs voor stierenvechten

MADRID (ANP/RTR) - Spanje gaat niet langer de jaarlijkse prijs voor de beste stierenvechter uitreiken, meldt het ministerie van Cultuur. Het departement stelt dat de uitreiking niet meer past bij "de nieuwe sociale en culturele realiteit" van Spanje. De prijs werd door het ministerie zelf uitgereikt en had een waarde van 30.000 euro.

4 uur geleden
Internationaal Strafhof (ICC) waarschuwt tegen intimidatie

DEN HAAG (ANP/AFP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag waarschuwt tegen intimidatie van rechters of ander personeel. Volgens het ICC dreigen individuen met vergelding rond bepaalde onderzoeken of uitspraken.

5 uur geleden
Biden deelt hoogste onderscheiding uit aan Nancy Pelosi

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden deelt vrijdag negentien Medals of Freedom uit. De hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers gaat naar onder anderen Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

5 uur geleden
Politie haalt pro-Palestijnse activisten uit Parijse universiteit

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse politie is binnengetrokken in de prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po om de studenten weg te halen die er een pro-Palestijnse actie voeren. De studenten worden in groepen van tien door de agenten naar buiten gebracht. Tientallen studenten waren donderdag gestart met een sit-in en hielden sindsdien de hoofdgebouwen van de universiteit bezet.

6 uur geleden
Russen: Oekraïne trekt zich langs hele frontlinie terug

MOSKOU (ANP/RTR) - Volgens de Russen trekken de Oekraïense strijdkrachten zich terug langs de hele frontlinie in Oekraïne. Russische troepen zouden dit jaar inmiddels 547 vierkante kilometer grondgebied hebben veroverd, zegt de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe.

6 uur geleden