Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël vertelt VS dat actie in Rafah nodig is na stuklopen deal

Israël vertelt VS dat actie in Rafah nodig is na stuklopen deal

RAFAH (ANP/RTR) - Het is volgens Israël tijd voor militaire actie in Rafah. De minister van Defensie Yoav Gallant heeft zijn Amerikaanse collega Lloyd Austin verteld dat een operatie nu nodig is, omdat Hamas zou weigeren om tot een deal te komen over een nieuw bestand.

De Israëliërs willen dat Hamas tijdens een tijdelijk staakt-het-vuren de overgebleven gijzelaars vrijlaat in ruil voor Palestijnse gevangenen. Maar Hamas wil alleen praten over een volledig einde aan de oorlog.

De Israëlische krijgsmacht roept maandag 100.000 burgers uit Rafah op om te evacueren vanwege een aanstaande "beperkte" operatie. Getuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat de eerste mensen uit het oosten van de stad zijn vertrokken na die aankondiging. De Verenigde Staten zijn tegen een grootschalige militaire operatie in Rafah, waar honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen verblijven.

Meer uit Buitenland

VS praat met Israël over opheldering aanval kamp Rafah

WASHINGTON (ANP/DPA) - Na de dodelijke Israëlische aanval op een kamp voor ontheemden in het Palestijnse Rafah is de Amerikaanse regering in gesprek met het Israëlische leger en partners ter plaatse om de omstandigheden op te helderen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beelden uit de stad in het zuiden van de Gazastrook "verwoestend" en "hartverscheurend". Hij sprak over tientallen onschuldige slachtoffers.

1 uur geleden
EU houdt samenwerking met Israël tegen het licht

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie roept de raad die haar samenwerking met Israël regelt uitzonderlijk bijeen. De EU wil Israël tot de orde roepen nu het, in weerwil van internationale juridische stappen en toenemende kritiek, doorvecht in de Gazastrook.

3 uur geleden
Hamas schort gesprek op over bestand na aanval op tentenkamp Rafah

TEL AVIV/GAZA (ANP/AFP/DPA) - Na de dodelijke Israëlische aanval op een tentenkamp met ontheemden aan de noordrand van Rafah, schort de Palestijnse beweging Hamas naar eigen zeggen de onderhandelingen over een eventueel bestand in de Gazastrook voorlopig op.

5 uur geleden
Premier Netanyahu noemt bloedbad Rafah tragische vergissing

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Israëlische aanval van zondag op een tentenkamp met ontheemde Palestijnen bij Rafah "een tragische vergissing" genoemd.

5 uur geleden
EU-sancties voor mannen achter 'Russisch propagandakanaal'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt de mannen achter nieuwsplatform Voice of Europe, waar radicaal-rechtse Europese politici Russische propaganda zouden hebben verkondigd, sancties op. Het platform werd vooral ingezet om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen, stellen de EU-landen. Het liet vooral felle criticasters van Oekraïne en het Westen als FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff aan het woord.

6 uur geleden
Israël overlegt met Egypte over schietincident Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger is naar eigen zeggen in gesprek met Egypte over een schietpartij aan de grens van dat land en het Palestijnse Rafah tussen Egyptische en Israëlische militairen.

7 uur geleden
Israël: burgers bij aanval Rafah mogelijk omgekomen door brand

RAFAH (ANP/RTR) - De burgers die zondagavond bij de Palestijnse stad Rafah om het leven zijn gekomen, zijn mogelijk gestorven door een brand, zegt Israël. Dat vuur zou veroorzaakt zijn door een luchtaanval.

8 uur geleden