Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël valt vluchtelingenkamp op Westelijke Jordaanoever binnen

Israël valt vluchtelingenkamp op Westelijke Jordaanoever binnen

JENIN (ANP) - Israëlische troepen hebben tijdens een nachtelijke inval in een Palestijns vluchtelingenkamp op de bezette Westelijke Jordaanoever een vuurgevecht gevoerd met een groep Palestijnen, meldt het Israëlische leger (IDF). Volgens de IDF "schoten en slingerden" Palestijnen in het vluchtelingenkamp Jenin "explosieven" naar hun strijdkrachten, die daarop een droneaanval uitvoerden. Daarbij zijn volgens de Palestijnse hulpdienst Rode Halve Maan twee Palestijnen gedood.

Sinds de Hamas-aanval van 7 oktober vanuit de Gazastrook voeren Israëlische troepen nachtelijke invallen uit op de Westelijke Jordaanoever, waarbij tientallen mensen werden opgepakt die volgens Israël banden met Hamas hebben. In diezelfde periode hebben Israëlische troepen bijna honderd Palestijnen gedood op de Westelijke Jordaanoever.

Het vluchtelingenkamp Jenin bestaat al sinds 1953 en is herhaaldelijk de locatie van gewelddadigheden geweest. De IDF deed er begin juli een inval omdat het een terroristisch bolwerk zou zijn. Twaalf mensen, onder wie vijf kinderen, kwamen daarbij om het leven en ruim honderd anderen raakten gewond. De VN-deskundigen Francesca Albanese en Gaviria Betancur noemden het "grove schendingen van het internationaal recht en internationale standaarden op het gebied van geweld".

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden