Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël schort annexatie Palestijnse gebieden op na akkoord

Israël schort annexatie Palestijnse gebieden op na akkoord

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - Israël schort de internationaal uiterst omstreden annexatie van Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever op. Dat maakte de Amerikaanse president Trump bekend. De stap maakt deel uit van een historisch, door Washington bemiddeld akkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Israël en de VAE hebben afgesproken dat ze hun relatie gaan normaliseren. De landen spreken in een door Trump gedeelde gezamenlijke verklaring over een "historische diplomatieke doorbraak" waar alle betrokken landen van zullen profiteren.

Trump zei na de bekendmaking dat over vergelijkbare akkoorden wordt gepraat met andere landen in de regio. Hij maakte ook bekend dat in de komende weken een ceremonie in het Witte Huis wordt gehouden om de afspraken te bekrachtigen. Daar zijn dan vertegenwoordigers van Israël en de Emiraten bij aanwezig.

Afspraken

Delegaties uit Israël en de Emiraten gaan de komende weken om de tafel. Er moeten dan afspraken worden gemaakt over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals toerisme, vliegverkeer, veiligheid, telecommunicatie en de opening van ambassades op elkaars grondgebied.

De Emiraten noemen het akkoord een "moedige stap om een tweestatenoplossing veilig te stellen". Die zou volgens een bewindsman uit de VAE in gevaar zijn gekomen als Israël was doorgegaan met het annexeren van Palestijnse gebieden.

Historische dag

Na Egypte (1979) en Jordanië (1994) is de VAE het derde Arabische land dat een vredesakkoord sluit met Israël. Egypte reageerde positief op het akkoord. President Abdel Fattah al-Sisi zei op Twitter "met belangstelling en grote waardering" de verklaring te hebben gelezen "over het stopzetten van de Israëlische annexatie van Palestijns land".

De Israëlische premier Netanyahu reageerde eveneens via de berichtensite. Hij sprak over een "historische dag voor de staat Israël". Ook Trump is opgetogen. "Iedereen zei dat dit onmogelijk was", zei de Amerikaanse president. "Na 49 jaar gaan Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hun diplomatieke relatie volledig normaliseren."

Meer uit Buitenland

Duits parlementair defensiespecialist wil communicatie beveiligen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse parlementair commissaris voor defensie, Eva Högl, heeft voortvarend ingrijpen geëist naar aanleiding van een afluisterschandaal in de strijdkrachten. "Als eerste moeten alle verantwoordelijken op alle niveaus in de strijdkrachten getraind worden in het gebruik van beschermde communicatiemiddelen. Ten tweede moet worden vastgesteld dat geheime informatie en communicatie stabiel en betrouwbaar zijn."

1 uur geleden
VK: gemiddeld 983 Russische doden en gewonden per dag

LONDEN (ANP) - Het aantal Russische militairen dat dagelijks sneuvelt of gewond raakt in Oekraïne, was sinds het begin van de invasie niet zo hoog als vorige maand. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, dat spreekt over gemiddeld 983 slachtoffers per dag.

1 uur geleden
Aangehouden personen Berlijn niet voortvluchtig RAF-duo

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - Twee personen die zondag zijn aangehouden in Berlijn, zijn niet de voortvluchtige RAF-leden Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg. Dat maakte de politie bekend na een grote operatie in het stadsdeel Friedrichshain.

2 uur geleden
Aanklager: 170 mensen geëxecuteerd in dorpen Burkina Faso

OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De autoriteiten in Burkina Faso onderzoeken berichten dat zo'n 170 mensen zijn omgekomen bij aanvallen op drie noordelijke dorpen. Een aanklager zegt dat slachtoffers vorige week zijn "geëxecuteerd".

2 uur geleden
Vier verdachten opgepakt in terreuronderzoek België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten hebben vier arrestaties verricht bij een antiterreuroperatie. Het gaat volgens Belgische media om personen die worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag.

3 uur geleden
Sharif weer verkozen tot premier van Pakistan

ISLAMABAD (ANP/AFP/DPA) - Shehbaz Sharif wordt voor de tweede keer premier van Pakistan. Hij kreeg na onrustig verlopen verkiezingen zondag meer dan de helft van de parlementariërs achter zich.

3 uur geleden
Aanhoudingen in Berlijn bij zoektocht voortvluchtige RAF-leden

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie heeft twee aanhoudingen verricht bij de zoektocht naar voortvluchtige leden van terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF). Over de identiteit van de arrestanten is nog niets bekendgemaakt.

4 uur geleden