Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

Het incident zou hebben plaatsgevonden toen chaos uitbrak terwijl hulpgoederen arriveerden in het noorden van de Gazastrook. Duizenden mensen hoopten volgens een getuige voedsel te bemachtigen. Een Israëlische regeringswoordvoerder benadrukte dat nog niet alle bijzonderheden bekend zijn, maar dat de trucks met Palestijnse bestuurders kennelijk mensen raakten in de menigte.

Het dodental liep in de loop van de dag op naar 104, zegt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Dat onderstreept dat Israëlische troepen begonnen te schieten op burgers en daarmee verantwoordelijk zijn voor een bloedbad. Uit eigen onderzoek van de strijdkrachten komt volgens Israëlische media juist naar voren dat de meeste slachtoffers vielen in het gedrang of doordat ze zijn geraakt door trucks.

Wel wordt bevestigd dat militairen in de buurt hebben geschoten. Ze vuurden volgens de eerste onderzoeksresultaten van het leger op de benen van mensen die te dicht in de buurt kwamen en hebben waarschuwingsschoten gelost, schrijft nieuwssite Times of Israel. Israël heeft ook beelden vrijgegeven waarop te zien zou zijn dat Gazanen massaal de trucks bestormen.

Meer uit Buitenland

Europese Commissie vraagt EBU opheldering over weren EU-vlag

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt organisator EBU tekst en uitleg over het weren van de Europese vlag op het Eurovisie Songfestival. Dat was "betreurenswaardig" en "er was geen enkele reden toe", vindt het dagelijks bestuur van de EU.

7 minuten geleden
Oekraïne vervangt commandant verantwoordelijk voor front Charkiv

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft de commandant vervangen die verantwoordelijk is voor het front in de noordoostelijke regio Charkiv, melden de strijdkrachten tegen het medium RBC-Ukraine. De stap komt te midden van een Russisch offensief in het grensgebied.

12 minuten geleden
Nederlaag voor AfD: partij blijft verdacht van extremisme

MÜNSTER (ANP/RTR/DPA) - De Duitse autoriteiten mogen de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) blijven behandelen als een vermeend extremistische groepering. Dat besloot een Duits gerechtshof en dat betekent dat de veiligheidsdiensten allerlei middelen mogen inzetten om de AfD in de gaten te houden.

2 uur geleden
Israël rukt verder op in noorden van Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Israëlische tanks zijn maandag verder opgerukt in Jabalia in het noorden van de Gazastrook. Dat melden Palestijnse media en inwoners van het gebied.

3 uur geleden
Georgië zet nieuwe stap naar goedkeuring omstreden wet

TBILISI (ANP/DPA/RTR) - Het parlement in Georgië heeft een nieuwe stap gezet richting de goedkeuring van een omstreden wetsvoorstel over "buitenlandse agenten". Een commissie is maandag akkoord gegaan. Nu moet het parlement alleen nog voor de derde en laatste keer instemmen, wat waarschijnlijk dinsdag gebeurt.

3 uur geleden
Rusland meldt grote Oekraïense drone- en raketaanval

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland meldt zeker 31 Oekraïense drones te hebben neergehaald die waren ingezet bij nachtelijke aanvallen. Ook zouden zestien raketten uit de lucht zijn geschoten.

3 uur geleden
Georgische politie duwt demonstranten weg voor parlement Tbilisi

TBILISI (ANP/RTR) - De Georgische politie is begonnen met het wegduwen van demonstranten die de hele nacht hebben geprotesteerd voor het parlementsgebouw in Tbilisi. De demonstranten zijn tegen het wetsvoorstel om "buitenlandse agenten" in kaart te brengen en te beteugelen. Critici vinden het sterk lijken op een Russische wet, bedoeld om afwijkende meningen de kop in te drukken en dissidenten het zwijgen op te leggen.

6 uur geleden