Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël: Moskou ziet af van demilitarisering en nieuw bestuur Kiev

Israël: Moskou ziet af van demilitarisering en nieuw bestuur Kiev

JERUZALEM (ANP) - Rusland eist niet langer een totale demilitarisering van Oekraïne en ook geen nieuwe regering in Kiev, volgens althans de Israëlische premier Naftali Bennett. Bennett probeert te bemiddelen in het conflict. Hij herinnerde er maandag ook aan dat Oekraïne heeft afgezien van NAVO-lidmaatschap. Maar er is volgens Bennett in de onderhandelingen nog wel een hele lange weg te gaan, meldde The Jerusalem Post.

Bennett is de enige westerse leider die het Kremlin heeft bezocht sinds Rusland Oekraïne in februari binnenviel. Hij heeft goede contacten met zowel de Russische president Vladimir Poetin als diens Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski.

Poetin laat naar eigen zeggen "een speciale militaire operatie" in Oekraïne uitvoeren, omdat de pro-westerse regering in Kiev etnische Russen zou vervolgen en al jarenlang zou weigeren de burgeroorlog in het oosten van Oekraïne met directe onderhandelingen te beëindigen. De door Poetin opgevoerde vervolging van etnische Russen zou vooral het werk zijn van extreemrechtse milities en partijen in Oekraïne die in zijn ogen in 2014 met Amerikaanse hulp een staatsgreep pleegden.

Het Russische militaire ingrijpen moet volgens Poetin Oekraïne 'denazificeren' en militair volkomen uitschakelen. Met het 'denazificeren" zou hij doelen op het installeren van een andere regering in Kiev. Maar volgens Bennett is Moskou daar niet langer op uit. Oekraïne zou volgens Bennett ook niet volkomen gedemilitariseerd hoeven te worden, omdat het nu zegt geen NAVO-lid meer te willen worden. Zelenski zei recent dat zijn land moet afzien van het beoogde NAVO-lidmaatschap.

Meer uit Buitenland

Fractie van onder meer PVV in EU-parlement loost Duitse AfD

BRUSSEL (ANP/DPA) - De fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, heeft de Duitse AfD eruit gezet. De AfD-Europarlementariërs zijn niet langer welkom in de I&D-fractie na een reeks affaires over samenspannen met buitenlandse regimes en vergoelijkende opmerkingen over nazi's.

46 minuten geleden
Von der Leyen wil Europese belastingen ten bate van defensie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet nieuwe inkomstenbronnen aanboren zoals nieuwe Europese belastingen om meer geld te kunnen steken in de verdediging van de EU en van Oekraïne, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Over het gezamenlijk aangaan van leningen, waarop onder meer Frankrijk aandringt, rept ze niet.

1 uur geleden
Macron stelt omstreden verkiezingswet Nieuw-Caledonië uit

NOUMÉA (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de nieuwe verkiezingswet van Nieuw-Caledonië met "een aantal weken" uitgesteld. De aanpassing van de regels leidde de afgelopen week tot grote rellen op de eilandengroep.

1 uur geleden
Israël berispt ambassadeurs om erkenning Palestijnse staat

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft de ambassadeurs van Ierland, Spanje en Noorwegen berispt omdat hun landen hebben aangekondigd de Palestijnse staat officieel te erkennen. De Europese landen hopen daarmee een tweestatenoplossing en vrede tussen de Israëliërs en de Palestijnen dichterbij te brengen, maar Israël zegt dat het averechts werkt. "De erkenning bevordert de vrede niet, het bestendigt de oorlog."

2 uur geleden
EU-lijstrekkers niet rouwig om ontbreken uiterst rechts bij debat

BRUSSEL (ANP) - De vijf Europese lijsttrekkers die meedoen aan een groot verkiezingsdebat in Brussel missen hun radicaal-rechtse rivalen niet. De politieke families van onder meer de PVV en de SGP voldeden nu eenmaal niet aan de regels voor een uitnodiging, zeggen de sociaaldemocraten, liberalen en groenen.

2 uur geleden
Hongarije gaat Netanyahu niet oppakken bij arrestatiebevel

BOEDAPEST (ANP/DPA) - Hongarije gaat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet oppakken als het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigt. De aanklager van het hof in Den Haag heeft om een dergelijk bevel gevraagd.

2 uur geleden
Doden door luchtaanvallen op Gaza-Stad

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Israëlische luchtaanvallen donderdag op Gaza-Stad hebben 26 mensen het leven gekost, meldt de Civiele Beschermingsdienst in de Gazastrook. Volgens een woordvoerder zijn een familiewoning en een moskee getroffen.

4 uur geleden