Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël informeert internationaal hof over voorkomen genocide Gaza

Israël informeert internationaal hof over voorkomen genocide Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag laten weten hoe de strijdkrachten genocide onder Palestijnen in de Gazastrook voorkomen. De Israëlische regering reageert hiermee op een tussentijdse uitspraak van het hof, nadat Zuid-Afrika de kwestie had aangekaart en Israël van volkerenmoord had beschuldigd.

Volgens een Israëlische functionaris heeft Israël een rapport ingediend over de maatregelen die zijn genomen om te voldoen aan het tussenvonnis dat oproept Israëlische oorlogshandelingen in Gaza te voorkomen die mogelijk neerkomen op genocide. Hij gaf geen details over de inhoud van het rapport, dat enkele uren voor de deadline werd ingediend.

Het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties beval Israël vorige maand zich te onthouden van handelingen die onder het Genocideverdrag uit 1948 zouden kunnen vallen. Het land moest er ook voor zorgen dat zijn troepen geen "genocidale handelingen" tegen Palestijnen zouden plegen. Israël en zijn westerse bondgenoten bestreden de beschuldiging van volkenmoord als ongegrond.

Een definitieve uitspraak in de kwestie kan nog jaren op zich laten wachten.

Meer uit Buitenland

2000 arrestaties bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

WASHINGTON (ANP) - Meer dan 2000 mensen zijn aangehouden bij pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten in de Verenigde Staten. De arrestaties vonden plaats op meer dan veertig campussen in zeker 25 verschillende staten, melden CNN, NBC en andere Amerikaanse media op basis van eigen tellingen.

4 minuten geleden
Turkije eist ook wapenstilstand voor hervatting handel Israël

ANKARA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Turkije stelt ook een permanente wapenstilstand in de Gazastrook als voorwaarde voor het hervatten van de handel met Israël, meldt handelsminister Ömer Bolat. Het land maakte donderdag bekend de handel per direct op te schorten in afwachting van "ononderbroken en voldoende" humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied.

53 minuten geleden
Frontex gaat België helpen met grenscontroles en uitzettingen

BRUSSEL (ANP) - De Europese grensbewakingsdienst Frontex gaat België helpen met grenscontroles, onder meer op het internationale treinstation Brussel-Zuid, en uitzettingen. De Belgische Kamer heeft hiermee ingestemd.

1 uur geleden
Celstraf voor kapitein na dodelijke brand op schip in Californië

LOS ANGELES (ANP/RTR) - De kapitein van een Californisch schip dat in 2019 in brand vloog, waardoor 34 mensen omkwamen, moet vier jaar de cel in. De inmiddels 70-jarige Jerry Boylan krijgt de celstraf voor "grove nalatigheid, onoplettendheid bij het nakomen van zijn plichten, en roekeloze minachting voor menselijk leven".

2 uur geleden
Bemanning van door Iran gekaapt schip vrijgelaten

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft de bemanning vrijgelaten van een containerschip dat vorige maand in beslag werd genomen. Het vaartuig met Israëlische banden blijft wel onder Iraanse controle. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian, bekendgemaakt.

3 uur geleden
Amerikanen houden Russen in Niger in de gaten

WASHINGTON (ANP/RTR) - "We blijven de aanwezigheid van Russische strijdkrachten in de gaten houden." Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in een reactie op de aanwezigheid van Russische troepen op een Amerikaanse luchtbasis in de Nigerese hoofdstad Niamey.

4 uur geleden
Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

7 uur geleden