Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël en Libanon ondertekenen akkoord over zeegrens

Israël en Libanon ondertekenen akkoord over zeegrens

BEIROET/JERUZALEM (ANP/DPA/RTR/AFP) - De leiders van Israël en Libanon hebben hun handtekeningen geplaatst onder een akkoord over de zeegrens. Door een decennialang conflict over de grens op te lossen wordt de weg vrijgemaakt voor de exploitatie van aardgas en olie voor de kust.

De Libanese president Michel Aoun stemde in Beiroet officieel in met de deal, waar de landen het twee weken geleden over eens waren geworden. De Israëlische premier Yair Lapid zette zijn handtekening in Jeruzalem en sprak van een "geweldige prestatie".

In het akkoord staat onder meer dat Libanon het Qana-gasveld mag exploiteren en Israël het Karish-gasveld. Om hoeveel gas het precies gaat, is niet duidelijk. Libanon worstelt met een grote economische crisis en hoopt dat de exploitatie zal helpen om zijn economie er bovenop te krijgen.

Biden

De landen zijn officieel met elkaar in oorlog sinds de oprichting van Israël in 1948. Daarom werden sinds 2020 indirecte onderhandelingen gevoerd met hulp van de Verenigde Staten. De Amerikaanse bemiddelaar verwacht dat het akkoord standhoudt als in beide landen nieuwe regeringsleiders aantreden. Daarmee verwijst hij naar de Israëlische verkiezingen op 1 november en het einde van Aouns termijn op 31 oktober.

De Amerikaanse president Joe Biden verklaart Israël en Libanon "trots te feliciteren" met hun deal, die volgens hem de belangen van beide landen veiligstelt. "De overeenkomst vormt de basis voor een meer stabiele en welvarende regio", aldus Biden. Ook laat hij weten dat de VS als bemiddelaar zullen blijven optreden terwijl de twee partijen het akkoord uitvoeren en nakomen.

Hezbollah

De deal wordt door Lapid gezien als een indirecte erkenning van de staat Israël, maar Aoun ontkent dat dit het geval is. Volgens het Libanese Hezbollah, een machtige sjiitische beweging die gesteund wordt door Iran, is de deal "geen internationaal verdrag" en ook "geen erkenning van Israël". Libanon kon de afspraken over de grens niet maken zonder steun van deze groepering.

Hezbollah dreigde afgelopen zomer Israël aan te vallen als dat land het Karish-gasveld zou exploiteren zonder dat er een overeenkomst was gesloten. Dat gasveld werd deels opgeëist door Libanon. De leider van de groepering zegt nu te stoppen met de "exceptionele maatregelen en mobilisatie" van de afgelopen maanden tegen Israël. De leider van de sjiitische groepering stelt dat de missie van Hezbollah is "bereikt".

Meer uit Buitenland

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS (ANP) - China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een "open en eerlijk" gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

9 minuten geleden
Gaza-demonstranten bezetten ook universiteit Gent

GENT (ANP) - Ook een gebouw van de universiteit in het Belgische Gent is bezet door demonstranten tegen de oorlog die Israël voert in de Palestijnse Gazastrook. De ongeveer honderd actievoerende studenten willen onder meer afdwingen dat de universiteit de banden met Israëlische instellingen verbreekt.

46 minuten geleden
Kyiv roept bondgenoten op Poetin niet als president te erkennen

MOSKOU (ANP/RTR) - Oekraïne roept alle internationale bondgenoten op om Vladimir Poetin niet te erkennen als legitieme president van Rusland. Hij wordt dinsdag geïnaugureerd voor een nieuwe termijn, maar volgens Kyiv zijn de verkiezingen die hij heeft gewonnen niet eerlijk verlopen.

50 minuten geleden
Gaza meldt aanvallen Israël op Rafah na bevel tot evacuatie

GAZA (ANP/AFP) - Volgens Palestijnse functionarissen hebben Israëlische straaljagers twee gebieden in het oosten van Rafah aangevallen die op bevel van het Israëlische leger moesten worden geëvacueerd. De opdracht tot ontruiming geldt als aanloop naar een mogelijke invasie van de stad in het zuiden van de Palestijnse Gazastrook.

1 uur geleden
Rusland meldt opnieuw verovering dorpjes in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de verovering van twee dorpjes aan het front in Oekraïne. Een daarvan ligt in de noordoostelijke regio Charkiv en het andere in de oostelijke regio Donetsk.

1 uur geleden
Oekraïne vindt Russische nucleaire oefeningen 'chantage'

KYIV (ANP/RTR) - De aankondiging van Rusland om oefeningen te houden met nucleaire wapens voor het slagveld, zijn niets anders dan de voortdurende nucleaire chantage van Moskou. Dat vindt een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst.

1 uur geleden
Hamas blijft met Israël onderhandelen over staakt-het-vuren

DOHA (ANP/AFP) - Hamas blijft met Israël onderhandelen over een staakt-het-vuren. Een woordvoerder van de groepering meldt dit nadat Israël burgers in het oosten van Rafah heeft opgeroepen te evacueren, wat mogelijk wijst op een Israëlisch grondoffensief in die stad in Gaza.

2 uur geleden