Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël en Hamas akkoord met bestand na elf dagen beschietingen

JERUZALEM/CAÏRO (ANP/RTR) - Israël en de islamitische beweging Hamas in de Gazastrook stoppen komende nacht met hun wederzijdse beschietingen.

Premier Netanyahu en zijn veiligheidschefs hebben donderdagavond na anderhalve week met veel geweld besloten tot een staakt-het-vuren. Dat moet om 01.00 uur (Nederlandse tijd) ingaan. Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, laat "tegelijkertijd" de wapens ook zwijgen. De radicale beweging Islamistische Jihad die Israël ook aanviel, heeft eveneens ingestemd met het staakt-het vuren.

Egypte, dat in nauw contact staat met het volgens de EU en de VS terroristische Hamas, garandeerde volgens bronnen eerder dat er geen raketten meer worden afgevuurd vanuit de Gazastrook. President Abdel Fatah al-Sisi zegt dat twee teams in Israël en de Palestijnse Gebieden erop gaan toezien dat de afspraken worden nagekomen.

Tweehonderd doden

In de kleine strook land met 2 miljoen inwoners zijn in elf dagen van beschietingen en bombardementen meer dan tweehonderd doden, onder wie tientallen kinderen, en 1500 gewonden gevallen. De aanleiding voor de recente vijandelijkheden was de dreigende uitzetting van Palestijnse huishoudens uit hun huizen in de Arabische wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Hun woningen zouden dan zoals vaker in de bezette gebieden in bezit komen van Joodse kolonisten.

Na onlusten in Oost-Jeruzalem besloten Hamas, zijn al-Aqsa-brigades en andere militanten in de Gazastrook massaal raketten op Israël af te vuren. Die veroorzaakten weliswaar paniek, maar werden veelal uit de lucht geplukt door de luchtverdediging. Er vielen twaalf doden in Israël. Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen grote schade toegebracht aan het tunnelnetwerk en andere infrastructuur van Hamas.

Internationale druk

Het bestand zat er mede daarom al aan te komen, maar de internationale druk werd ook steeds sterker. De Amerikaanse president Joe Biden maakte Netanyahu woensdag duidelijk "aanzienlijke de-escalatie" te verwachten, zodat naar een bestand kon worden toegewerkt. VN-chef António Guterres zei donderdag dat de beschietingen "onmiddellijk" moeten stoppen en toonde zich geschokt over de Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Hij noemde dat gebied "de hel op aarde voor kinderen".

Er zijn deze eeuw al vaker relatief korte oorlogen gevoerd over de Gazastrook, waarbij het veel sterkere Israël steevast het militaire overwicht had.

Meer uit Buitenland

Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël.

28 minuten geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

1 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

2 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

3 uur geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

3 uur geleden
Volgende klimaattop vrijwel zeker in Azerbeidzjan

DUBAI (ANP/RTR) - De volgende, 29e klimaattop (COP29) is vrijwel zeker in Azerbeidzjan. Op de huidige COP28 in Dubai is een conceptvoorstel gepubliceerd om de grootscheepse conferentie van de Verenigde Naties komend jaar in het land te houden op de grens van Europa en Azië.

5 uur geleden
Netanyahu: oproep einde oorlog staat haaks op steun einde Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat leiders niet de eliminatie van Hamas kunnen steunen en tegelijkertijd oproepen tot een einde aan de oorlog in Gaza. Hij heeft dat tegen "de leiders van Duitsland en Frankrijk en andere landen" gezegd. Het beëindigen van de oorlog zou de eliminatie van Hamas verhinderen, aldus de premier.

5 uur geleden