Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël bombardeert Gaza minder tijdens feest einde vastenmaand

Israël bombardeert Gaza minder tijdens feest einde vastenmaand

RAFAH/JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische aanvallen op de Gazastrook lijken woensdagmiddag volgens nieuwszender Al Jazeera te zijn afgenomen in vergelijking met de meeste dagen sinds 7 oktober. Palestijnen in de verwoeste Gazastrook staan op bijeenkomsten stil bij het feest van het einde van de vastenmaand ramadan. Een woning in de plaats Nuseirat werd echter in de ochtenduren gebombardeerd en daarbij zijn volgens de plaatselijke autoriteiten veertien mensen onder wie kinderen gedood.

Sinds oktober hebben de aanvallen in de Gazastrook volgens de plaatselijke autoriteiten meer dan 100.000 doden en gewonden veroorzaakt, voornamelijk onder vrouwen en minderjarigen. Volgens de internationale organisatie Save The Children zijn er 13.800 kinderen gedood. Met meer dan 33.000 doden zijn er circa 180 Palestijnen per dag omgekomen.

Bij het islamitische heiligdom van de al Aqsamoskee in bezet Oost-Jeruzalem zijn woensdag duizenden Palestijnen bijeengekomen. Deelnemers hebben gezegd dat het een trieste dag is en dat de mensen niets vieren maar elkaar proberen te steunen. De aanvallen zouden al voor de feestdag in hevigheid zijn afgenomen. Dat is vooral sinds de Israëli's een week geleden een hulpkonvooi van een internationale voedselorganisatie (WCK) bombardeerden en een storm van kritiek over zich heen kregen uit onder meer Polen, de VS en Groot-Brittannië.

Ook de kritiek van de voornaamste bondgenoot Washington wordt steeds meer uitgesproken. De Amerikaanse president Joe Biden bestempelde dinsdag het Israëlische optreden in de Gazastrook als "een vergissing". De VS dringen nu aan op een bestand van zeker zes weken en hopen dat Israël en de Palestijnse beweging Hamas er een akkoord over kunnen sluiten.

Meer uit Buitenland

Politico: Netanyahu wil Trump zien in VS

WASHINGTON (ANP) - De Israëlische president Benjamin Netanyahu wil tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten deze week ook de Amerikaanse oud-president Donald Trump spreken. Dat meldt Politico op basis van bronnen, die zeggen dat medewerkers van Netanyahu hierover contact hebben met het team van Trump.

17 minuten geleden
Hoofd Secret Service biedt Trump excuses aan om aanslag

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service, Kimberly Cheatle, heeft haar excuses aangeboden aan oud-president Donald Trump na de mislukte moordaanslag op hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Dit zei Cheatle tijdens haar ondervraging in het Huis van Afgevaardigden door de commissie die toezicht houdt op de geheime dienst.

1 uur geleden
Macron vindt dat Biden moed toont met terugtrekking

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden "moed en plichtsbesef" heeft getoond door uit de verkiezingsrace te stappen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Het Élysée heeft delen van de brief gepubliceerd.

1 uur geleden
Pelosi steunt Harris als nieuwe presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De prominente Democraat Nancy Pelosi steunt vicepresident Kamala Harris in haar poging de nieuwe presidentskandidaat te worden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij ons in november naar de overwinning zal leiden", aldus de oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

1 uur geleden
Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

2 uur geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

3 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

4 uur geleden