Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël bestempelt Palestijnse ngo’s als terroristisch

Israël bestempelt Palestijnse ngo’s als terroristisch

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - Israël heeft zes Palestijnse maatschappelijke organisaties (ngo’s) als terroristisch bestempeld. De Palestijnse Autoriteit en de mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch hebben de stap veroordeeld.

Volgens het Israëlische ministerie van Defensie werken de zes organisaties openlijk samen met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een linkse militante beweging die in meerdere westerse landen op een lijst van terreurorganisaties staat. De zes organisaties zouden terrorisme financieren en in feite onder controle staan van PFLP-leiders.

Het gaat onder meer om de Palestijnse organisatie al-Haq, die mensenrechtenschendingen van Israël in kaart brengt. Al-Haq heeft subsidie van onder meer Nederland gekregen en ontving in 2009 de Geuzenpenning, die is bedoeld om vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten te eren. Defensieminister Benny Gantz riep overheden wereldwijd op geen contact te onderhouden met de "terroristische" ngo’s.

Gevaarlijke ontwikkeling

Al-Haq-directeur Shawaan Jabareen noemde de maatregel een gevaarlijke ontwikkeling en een politiek besluit dat niets van doen heeft met veiligheid, maar alles met "het stoppen van het werk van deze organisaties". Defence for Children International - Palestine, ook op de lijst, veroordeelde de stap als een poging de Palestijnse maatschappij te "elimineren".

Volgens Amnesty International en Human Rights Watch kunnen de Israëlische autoriteiten nu de kantoren van de betreffende organisaties sluiten, hun bezittingen in beslag nemen en medewerkers op de bezette Westelijke Jordaanoever arresteren. Zij spreken van een "vreselijk en onrechtvaardig" besluit.

Meer uit Buitenland

Poetin aangekomen in Saudi-Arabië, spreekt met de kroonprins

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is in Saudi-Arabië aangekomen. Hij spreekt daar met kroonprins Mohammed bin Salman onder meer over olie, de oorlog in Gaza en de oorlog in Oekraïne, zegt het Kremlin. Het is de tweede stop van Poetin tijdens een zeldzaam bezoek aan het Midden-Oosten, na een eerdere stop in de Verenigde Arabische Emiraten.

29 minuten geleden
Oud-voorzitter Kevin McCarthy verlaat het Amerikaanse Congres

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy verlaat het Huis van Afgevaardigden. De Republikein, die dit najaar als voorzitter werd afgezet, schrijft in de Wall Street Journal dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt.

50 minuten geleden
Europese Commissie wil extra geld voor beveiliging synagoges

BRUSSEL (ANP) - Er komt als het aan de Europese Commissie ligt extra Europees geld voor de beveiliging van synagoges, moskeeën en kerken. Het geld is onderdeel van een reeks van maatregelen die de Europese Commissie woensdag versneld heeft voorgesteld om de toenemende polarisatie tegen te gaan.

2 uur geleden
UNESCO voegt iftar toe aan lijst van immaterieel erfgoed

KASANE (ANP) - De iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten, is opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Het Immaterieel Erfgoed Comité van de VN-organisatie heeft een gezamenlijke aanvraag hierover goedgekeurd van Iran, Turkije, Azerbeidzjan en Oezbekistan.

2 uur geleden
Al 10.000 ton aan wapentuig aan Israël geleverd sinds 11 oktober

JERUZALEM/TEL AVIV (ANP) - Na de aankomst van het tweehonderdste vrachtvliegtuig met wapens sinds 11 oktober heeft het Israëlische ministerie van Defensie bekendgemaakt dat er al meer dan 10.000 ton aan wapentuig is aangekomen. De oorlog met Hamas begon 7 oktober en vier dagen later arriveerde het eerste vliegtuig met nieuwe wapens voor het Israëlische leger. Het gaat volgens het ministerie om onder meer gevechtsvoertuigen, wapens, munitie, kogelwerende vesten, medische voorraden en andere zaken.

3 uur geleden
Laatste vermiste dood gevonden na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP) - Indonesische reddingswerkers hebben het lichaam gevonden van de laatste persoon die nog vermist werd na een vulkaanuitbarsting op Sumatra. Het dodental stijgt daarmee naar 23.

6 uur geleden
Kremlin waarschuwt NAVO over inzet F-16's door Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Het eventueel leveren van F-16-gevechtsvliegtuigen door westerse landen aan Oekraïne vergroot de kans op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, waarschuwt het Kremlin. Onder meer Nederland is van plan een aantal van deze gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

6 uur geleden