
Islamitische scholenkoepel Amsterdam krijgt misschien toch geld
AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) kan misschien toch haar geld vanuit de overheid krijgen. Het ministerie van Onderwijs had besloten om de geldkraan dicht te draaien vanwege problemen binnen de organisatie. De Raad van State, de hoogste rechter, heeft dit donderdag gedeeltelijk teruggedraaid. De stichting krijgt het geld nu nog niet, maar ontvangt het met terugwerkende kracht wanneer de problemen op tijd zijn opgelost. Het gaat om enkele honderdduizenden euro's per maand. De stichting gaat mogelijk failliet als er geen geld komt.
Onder de stichting vallen drie islamitische basisscholen in Amsterdam: al Yaqoet in het stadsdeel Noord, al Maes in Amsterdam-West en al Jawhara in Amsterdam-Oost. De scholen hebben in totaal ongeveer 1100 leerlingen en ongeveer 200 fte aan medewerkers. Toenmalig onderwijsminister Dennis Wiersma had in 2022 vastgesteld dat er sprake was van financieel wanbeheer op de scholen. De Onderwijsinspectie trof zo'n 3 ton aan onrechtmatige uitgaven aan.
Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul vond dat er nog niet genoeg verbetering te zien was bij de overkoepelende stichting. In januari en februari kregen ze daarom nog maar 40 procent van de gebruikelijke overheidsbijdrage die scholen krijgen. In maart, april en mei gaat het om 20 procent. Vanaf juni zouden de scholen helemaal geen geld meer ontvangen.
Grote problemen
Dat kan volgens de Raad van State grote problemen veroorzaken. Als er geen geld komt en de stichting failliet gaat, moeten de drie aangesloten scholen sluiten. Dan kunnen de leerlingen geen islamitisch onderwijs meer volgen en zitten de leerkrachten en andere medewerkers zonder baan. "Deze gevolgen kunnen niet of slechts met grote moeite achteraf ongedaan worden gemaakt", aldus de hoogste rechter.
Een van de bezwaren is dat de scholenstichting nog geen nieuw bestuur heeft om orde op zaken te stellen. Volgens de stichting zijn er twee kandidaten in beeld als dagelijks bestuurder. Die persoon zou, na goedkeuring van de minister, begin mei aan de slag kunnen gaan. De stichting voldoet dan aan de opdracht vanuit het ministerie.
Stok achter de deur
Op dat moment kan de stichting het geld voor april, mei en de maanden erna alsnog krijgen. Volgens de Raad van State is het wel belangrijk om een stok achter de deur te houden. De stichting had in juli vorig jaar al een nieuw bestuur moeten hebben. Om die reden "kan een prikkel om deze voortvarende besluitvorming te stimuleren niet worden gemist", en krijgt de stichting het geld nu nog niet.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."
33 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.
43 minuten geledenTUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.
46 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.
49 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."
52 minuten geleden