Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Islamitische scholenkoepel Amsterdam krijgt misschien toch geld

Islamitische scholenkoepel Amsterdam krijgt misschien toch geld

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) kan misschien toch haar geld vanuit de overheid krijgen. Het ministerie van Onderwijs had besloten om de geldkraan dicht te draaien vanwege problemen binnen de organisatie. De Raad van State, de hoogste rechter, heeft dit donderdag gedeeltelijk teruggedraaid. De stichting krijgt het geld nu nog niet, maar ontvangt het met terugwerkende kracht wanneer de problemen op tijd zijn opgelost. Het gaat om enkele honderdduizenden euro's per maand. De stichting gaat mogelijk failliet als er geen geld komt.

Onder de stichting vallen drie islamitische basisscholen in Amsterdam: al Yaqoet in het stadsdeel Noord, al Maes in Amsterdam-West en al Jawhara in Amsterdam-Oost. De scholen hebben in totaal ongeveer 1100 leerlingen en ongeveer 200 fte aan medewerkers. Toenmalig onderwijsminister Dennis Wiersma had in 2022 vastgesteld dat er sprake was van financieel wanbeheer op de scholen. De Onderwijsinspectie trof zo'n 3 ton aan onrechtmatige uitgaven aan.

Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul vond dat er nog niet genoeg verbetering te zien was bij de overkoepelende stichting. In januari en februari kregen ze daarom nog maar 40 procent van de gebruikelijke overheidsbijdrage die scholen krijgen. In maart, april en mei gaat het om 20 procent. Vanaf juni zouden de scholen helemaal geen geld meer ontvangen.

Grote problemen

Dat kan volgens de Raad van State grote problemen veroorzaken. Als er geen geld komt en de stichting failliet gaat, moeten de drie aangesloten scholen sluiten. Dan kunnen de leerlingen geen islamitisch onderwijs meer volgen en zitten de leerkrachten en andere medewerkers zonder baan. "Deze gevolgen kunnen niet of slechts met grote moeite achteraf ongedaan worden gemaakt", aldus de hoogste rechter.

Een van de bezwaren is dat de scholenstichting nog geen nieuw bestuur heeft om orde op zaken te stellen. Volgens de stichting zijn er twee kandidaten in beeld als dagelijks bestuurder. Die persoon zou, na goedkeuring van de minister, begin mei aan de slag kunnen gaan. De stichting voldoet dan aan de opdracht vanuit het ministerie.

Stok achter de deur

Op dat moment kan de stichting het geld voor april, mei en de maanden erna alsnog krijgen. Volgens de Raad van State is het wel belangrijk om een stok achter de deur te houden. De stichting had in juli vorig jaar al een nieuw bestuur moeten hebben. Om die reden "kan een prikkel om deze voortvarende besluitvorming te stimuleren niet worden gemist", en krijgt de stichting het geld nu nog niet.

Meer uit Binnenland

Aardbeving met een kracht van 1.8 in Groningen

KOMMERZIJL (ANP) - Bij het Groningse Kommerzijl heeft maandagavond tegen 23:00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. Aanvankelijk werd een beving met een kracht van 2.2 gemeld, die werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer. Dat werd bijgesteld naar 1.8, met een diepte van 3 kilometer.

3 uur geleden
Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.

4 uur geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

9 uur geleden
Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

MAASTRICHT (ANP) - Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel. De huidige EU-commissaris en lijsttrekker voor de EVP bij de verkiezingen voor het Europees Parlement werd meerdere keren in het Engels en Duits naar het hoofd geslingerd dat ze een oorlogscrimineel is. De demonstrant legde daarbij het verband met het optreden van Israël in Gaza, waarbij duizenden kinderen om het leven zijn gekomen, schreeuwde de vrouw.

10 uur geleden
OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie past per 1 mei de regels aan rond het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. Voortaan moet altijd een rechter-commissaris vooraf toestemming geven voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie als blijkt dat er ook een journalist bij betrokken is. Dit maakte het OM maandag bekend.

10 uur geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

10 uur geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

13 uur geleden